Dijous, 18 juliol 2024
IniciDESTACADESEl Govern deixa enllestit l’Avantprojecte de llei de provisió del sistema públic...

El Govern deixa enllestit l’Avantprojecte de llei de provisió del sistema públic de serveis socials

La norma inclou la creació de l’Agència Pública de Serveis Socials, que ha de ser el principal instrument de gestió de serveis socials

avantprojecte de llei del sistema públic de serveis socials
Les persones amb discapacitat necessiten recursos i serveis socials // Foto: ASPID

El Departament de Drets Socials ha presentat avui al Govern l’Avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials de Catalunya, una iniciativa que subratlla la promoció i la millora contínua de la qualitat com a pilar fonamental per atendre les diverses necessitats de la població.

Aquest text aborda una àmplia gamma de temàtiques relacionades amb els serveis socials, incloent l’atenció a infants, adolescents, gent gran, persones amb discapacitat, amb problemàtica social derivada de malaltia mental, amb addiccions, famílies amb problemàtiques socials i risc d’exclusió, i persones que pateixen violències.

En aquests moments, el procés de tramitació de l’Avantprojecte de llei està a punt de finalitzar, amb només la necessitat de l’aprovació del Projecte de llei pel Govern de la Generalitat i la seva posterior tramesa al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva com a Llei. Tot i això, aquesta iniciativa normativa s’ha vist afectada per la convocatòria d’eleccions, pel que s’ha retirat temporalment de l’ordre del dia de la sessió del Govern de la Generalitat de 19 de març de 2024.

Malgrat això, s’ha presentat un informe detallat al Govern per exposar la tramitació i els principals objectius de la llei. Un dels objectius principals de l’Avantprojecte és regular els sistemes de provisió de serveis socials mitjançant una norma de rang de llei, abordant de manera sistemàtica i completa les diferents modalitats d’acció concertada i altres elements vinculats a la qualitat dels serveis, així com la seva planificació i avaluació.

Es posa un èmfasi especial en la promoció i la millora contínua de la qualitat dels serveis socials, basada en el concepte de qualitat de vida i orientada a adaptar els serveis i els recursos a les necessitats socials i al desenvolupament de la comunitat. Per assegurar la qualitat dels serveis socials, l’Avantprojecte preveu la consideració de diversos aspectes, com l’evolució dels salaris del sector públic, en la determinació del cost de referència de les prestacions de la Cartera de serveis socials.

- PUBLICITAT -

A més, es destaca el paper crucial del tercer sector social com a col·laborador del sistema, amb l’objectiu de prestar serveis sense ànim de lucre i amb finalitats de solidaritat. També s’introdueixen noves modalitats contractuales, com el contracte d’impacte social, orientat a assolir objectius de polítiques socials mitjançant el finançament privat i la vinculació del pagament als resultats assolits.

Un altre aspecte rellevant de l’Avantprojecte és la creació de l’Agència Pública de Serveis Socials de Catalunya, una entitat adscrita al departament competent en matèria de serveis socials, amb l’objectiu de prestar serveis de titularitat pública del Sistema Públic de Serveis Socials. Aquesta agència jugarà un paper clau en l’optimització de la capacitat de resposta a les necessitats actuals de les persones en situacions especials.

Per garantir els drets lingüístics de les persones usuàries dels serveis socials, s’estableix la capacitació lingüística del personal, amb un termini de cinc anys per tal de poder oferir els serveis en català o aranès a les persones que ho sol·licitin.

L’Avantprojecte de llei ha comptat amb una àmplia participació d’entitats socials, municipalistes, sindicats, patronals i altres actors rellevants, que han fet més de 300 aportacions per enriquir el text final. Aquesta normativa respon a una clara necessitat expressada per les entitats socials i els treballadors del sector social.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Ves al contingut