Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESEl Govern de Catalunya presenta una planificació estratègica per a la xarxa...

El Govern de Catalunya presenta una planificació estratègica per a la xarxa d’atenció social fins al 2040

El parc de places públiques haurà d'haver crescut en 47.000 places l'any 2040, i tenint en compte el nombre actual de serveis, Catalunya hauria d'arribar a superar les 123.000 places amb finançament públic

carles campuzano durant la vista al centre de dia de la Fundació Vimar
El conseller Carles Campuzano durant la vista al centre de dia de la Fundació Vimar // Foto: Generalitat de Catalunya

El Departament de Drets Socials ha elaborat per primer cop una planificació territorial dels serveis residencials i d’atenció diürna amb horitzó 2030 i 2040. Aquest document, es presentarà en les properes setmanes, té com a objectiu principal donar resposta a un dels compromisos assumits pel Departament durant la present legislatura. Es tracta d’un punt de partida que es compartirà amb els diversos agents del sistema de protecció social per a la seva validació i enriquiment.

L’informe té com a finalitat dissenyar, amb criteris objectius, la creació de places per atendre col·lectius com la gent gran, les persones amb discapacitat, persones amb problemes de salut mental, les drogoaddiccions i persones amb VIH-Sida. En aquest sentit, per tal que l’any 2040 tothom que formi part d’algun d’aquests grups estigui atès per l’administració de la Generalitat de Catalunya, el parc de places públiques haurà d’haver crescut en 47.000 places. Així, tenint en compte el nombre actual de serveis, l’any 2040 Catalunya hauria d’arribar a superar les 123.000 places amb finançament públic.

Projeccions per col·lectius

Segons la planificació de Drets Socials i les projeccions demogràfiques, caldrà crear gairebé 35.000 places per a gent gran, entre centres residencials i d’atenció diürna, fins arribar a les 87.000 places amb finançament públic.

Quant al col·lectiu de les persones amb discapacitat: S’estima que caldrà incrementar en més de 8.000 les places en recursos d’atenció a persones amb discapacitat fins assolir les 27.000 places.

Respecte a les persones amb problemes de salut mental, la planificació preveu sumar 2.600 places en l’àmbit de la salut mental.

També es preveuen 650 noves places per a drogoaddiccions i unes 250 places per atendre persones amb VIH-Sida amb necessitats socials.

Per fer front a aquest increment progressiu de la xarxa pública es calcula que serà necessària una despesa anual per part de la Generalitat de Catalunya d’uns 600 milions d’euros fins al 2030. De cara a 2040, la partida s’hauria d’incrementar en 280 milions d’euros més. Cal remarcar que la despesa està calculada en base a les tarifes i costos actuals i, per tant, no té en compte la inflació ni possibles futurs increments de tarifes.

Objectius de la planificació

La planificació a llarg termini és el punt de partida per establir un marc de referència que ajudi a orientar les polítiques del Govern, així com a prioritzar les inversions en aquest àmbit, tant les que faci la Generalitat, com els ens locals, el tercer sector o la resta d’agents que conformen el sistema català de protecció social.

L’informe persegueix també igualar les ràtios de cobertura entre serveis i eliminar les diferències entre vegueries o àrees bàsiques de serveis socials pel que fa a l’atenció de gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental.

A banda de tenir en compte la situació de places actual, la planificació s’ha basat també en les projeccions demogràfiques i les ràtios de persones amb graus de dependència, discapacitat i prevalença de trastorns mentals, addiccions i VIH-sida. Per primer cop també s’han calculat les necessitats tenint en consideració les llistes d’accés a aquests recursos. 

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content