Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ LABORALEl 93% de les famílies desitja que els seus fills amb discapacitat...

El 93% de les famílies desitja que els seus fills amb discapacitat treballin en els mateixos espais que la resta de la població

L'Observatori de la Vulnerabilitat i l'Ocupació de la Fundació Adecco presenta el 13è informe Discapacitat i Família amb motiu del Dia Internacional de les Famílies que se celebra el proper 15 de maig

les famílies desitgen la inclusió laboral de les persones amb discapcitat
Les famílies desitgen la igualtat de condicions laborals per a les persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

El proper 15 de maig se celebra el Dia Internacional de les Famílies, una data instaurada per les Nacions Unides per reconèixer el paper crucial de les famílies en el progrés social i en la millora dels nivells de vida de la població. En aquest context, l’Observatori de la Vulnerabilitat i l’Ocupació de la Fundació Adecco presenta el 13è informe Discapacitat i Família. Aquest informe té com a propòsit donar veu a les famílies amb persones amb discapacitat, detectant les seves preocupacions, necessitats i expectatives en matèria laboral. Cal destacar que el mercat de treball tendeix a ser cada cop més divers i inclusiu, però encara presenta grans barreres d’accés per a les persones amb discapacitat, especialment quan és de tipus intel·lectual o psicosocial.

L’informe basa les seves conclusions en una enquesta a 511 famílies que tenen fills amb discapacitat pertanyents al programa Pla Família de la Fundació Adecco. D’aquestes famílies, el 67% encara són menors d’edat, i el 33% restant correspon a joves entre els 18 i els 30 anys, que continuen habitant a la llar dels pares i, en el 96% dels casos, no tenen feina.

Les famílies, com a primer nucli socialitzador, representen el pilar de suport emocional i psicològic de les persones amb discapacitat. A més, tenen la responsabilitat de fomentar l’autonomia i la presa de decisions, eliminant o minimitzant les barreres que troben en el camí cap a la vida adulta. L’actitud positiva de les famílies influeix en l’autoestima i el potencial de les persones amb discapacitat, mentre que la sobreprotecció o la desconfiança limiten les seves oportunitats i generen exclusió.

El Pla Família de la Fundació Adecco és un programa d’intervenció psicosocial que compta amb 2491 famílies adherides. L’objectiu del Pla Família és la inclusió al mercat laboral ordinari de les persones amb discapacitat, treballant des d’edats primerenques per desenvolupar habilitats i minimitzar barreres. La implicació de la família és fonamental en aquest procés.

La gran majoria de les famílies desitgen que els seus fills amb discapacitat puguin treballar i assolir el màxim grau d’autonomia possible. Tot i això, una petita part prefereix que els seus fills rebin un suport econòmic directe en lloc de treballar, especialment si tenen grans discapacitats. No obstant això, aquesta opció és minoritària.

Les famílies expressen un clar desig que els seus fills treballin en empreses ordinàries, ja que veuen aquesta opció com la més inclusiva i amb més oportunitats de creixement personal. Tot i això, un percentatge significatiu encara prefereix els Centres Especials d’Ocupació, considerant-los més adequats a les necessitats de les persones amb discapacitat.

En ser preguntats els pares pel futur dels fills amb discapacitat, la gran majoria (93%) ho té clar: desitgen que els seus descendents puguin treballar i assolir el màxim grau d’autonomia possible. Davant aquesta resposta, un 7% prefereix que el seu fill/a amb discapacitat no participi al mercat laboral, rebent un suport econòmic directe (prestació), ja que aquesta opció li ofereix més seguretat, tant financera com emocional.

Les barreres culturals són un obstacle per a gairebé la meitat de les famílies, que temen que aquestes impedeixin l’accés dels seus fills al mercat laboral. Superar aquestes barreres requereix un canvi cultural i un compromís actiu de les empreses.

Les famílies demanen a les empreses més sensibilitat i coneixement sobre la discapacitat, així com processos de selecció adaptats i un seguiment més gran a les contractacions per garantir l’ocupació sostenible.

Les famílies amb persones amb discapacitat també necessiten espais de treball flexibles per poder compatibilitzar les seves responsabilitats familiars amb el desenvolupament professional.

Les despeses addicionals que assumeixen les famílies amb persones amb discapacitat poden arribar als 30.000 euros l’any, el que augmenta la seva vulnerabilitat financera i social.

En definitiva, el camí cap a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat passa per superar les barreres culturals, augmentar la sensibilitat i el coneixement sobre la discapacitat, i proporcionar espais de treball inclusius i flexibles. Les famílies tenen un paper crucial en aquest procés, i és essencial que rebin el suport i els recursos necessaris per garantir el desenvolupament i la independència dels seus fills.

El futur de les persones amb discapacitat en el mercat laboral està en mans de la societat en general. Una societat més inclusiva i justa és possible si les empreses, els governs i la població en general treballen junts per eliminar les barreres i promoure la igualtat d’oportunitats per a tots. Amb una actitud positiva i una determinació ferma, podem fer realitat un món on cada individu, independentment de la seva capacitat, pugui contribuir plenament i viure amb dignitat.

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content