Dissabte, 22 gener 2022
IniciInclusió SocialEl Govern amplia fins al 2023 el Pla nacional de l’associacionisme i...

El Govern amplia fins al 2023 el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat (PNAV)

Així ho ha aprovat aquest matí el Consell Executiu a proposta del Departament de Drets Socials

El PNAV seguirà fins l''any 2023
Voluntaris participant a la jornada amb activitats de les entitats // Foto: Dia Solidario Empresas

El Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat (PNAV) seguirà sent el full de ruta de la Generalitat de Catalunya en aquests àmbits els pròxims dos anys. Així ho ha aprovat aquest matí el Consell Executiu a proposta del Departament de Drets Socials. La pròrroga ha de permetre que l’acció del Govern intensifiqui el suport a les entitats i al voluntariat amb l’objectiu de combatre l’impacte de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia i, a la vegada, reforçar la societat civil organitzada i potenciar el voluntariat com a agent de transformació social.

El PNAV és l’estratègia de treball conjunta i participada entre el Govern i el món associatiu per respondre als reptes prioritaris per a l’enfortiment i la consolidació de l’associacionisme i el voluntariat. El Pla actual tenia vigència fins al 2021, però se’n preveia una pròrroga excepcional en cas que els objectius continuessin vigents i que el Pla fos capaç de donar-hi resposta. En aquest sentit, arran de la pandèmia i dels seus efectes sobre la ciutadania i les entitats, es va obrir un període de reflexió per diagnosticar quines eren les necessitats actuals del tercer sector i del voluntariat. Un procés va cloure en la Trobada de l’Associacionisme i el Voluntariat, celebrada el novembre de 2020, amb la participació de 50 entitats representatives del país. Les conclusions de la Trobada van constatar que el PNAV havia tingut la capacitat de vehicular la resposta del Govern a les necessitats derivades d’una crisi que no tenia precedents i que podia continuar sent el full de ruta estratègic per encarar els nous reptes i les noves prioritats del sector.

La capacitat del Pla nacional per encarar els reptes actuals en aquests àmbits ha estat ratificada per unanimitat els darrers mesos pel Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, així com per la Comissió Interdepartamental de Coordinació de l’Acció Transversal de les Polítiques de Foment de l’Associacionisme i el Voluntariat.

El PNAV està estructurat en 5 àmbits d’acció, 17 programes estratègics i 63 línies d’actuació. Pel que fa a l’execució, l’any 2018 el Govern va impulsar un total de 120 mesures i hi va invertir 50,2 milions d’euros, amb la implicació de nou departaments en el conjunt d’actuacions. L’any 2019, el nombre d’actuacions implementades es va incrementar fins a 137, així com el pressupost destinat, que va ser de 52,3 milions. L’any 2020, amb l’esclat de la pandèmia, la inversió pressupostària en les polítiques de l’associacionisme i el voluntariat va augmentar a fi de mitigar els efectes de la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària. Aquest fet va comportar que els nou departaments implicats invertissin 81 milions d’euros, amb un total de 137 actuacions. Actualment, s’està executant el Pla d’acció 2021, que preveu 166 actuacions i una dotació pressupostària de 61,5 milions d’euros.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content