Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciEntrevistesEl Gato Verde, un projecte de la FVO amb un gran impacte...

El Gato Verde, un projecte de la FVO amb un gran impacte social perquè trenca estereotips vinculats a la discapacitat

Fa uns mesos vaig anar al Teatre Auditori de Granollers i durant l’entreacte de la funció vaig anar a la cafeteria del teatre. Allà vaig descobrir el projecte El Gato Verde, que em va semblar una super iniciativa digne d’una entrevista per al Diari. Dit i fet!! Vaig contactar per correu electrònic amb els responsables i aquest n’és el resultat. Les preguntes les han contestat conjuntament el Rafel Arderiu, director general, i l’Ester Lara, tècnica en inserció laboral de la Fundació Vallès Oriental (FVO).  

projecte el gato verde fvo
Persones del projecte ‘El Gato Verde’ a la cafeteria del Teatre Auditori de Granollers // Foto: FVO

Com neix el projecte “El gato verde“? 

anunci guies d'arrel

La finalitat era poder formar a persones amb discapacitat intel·lectual de manera dual per tal de poder complementar el seu currículum amb experiència pre-laboral dins d’un context real d’aprenentatge on la interacció amb els clients és la clau de la normalització i integració social. Aquesta iniciativa ha tingut i té un gran impacte social perquè ha ajudat a trencar estereotips vinculats a la discapacitat. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

L’objectiu general d’aquesta formació és que la persona pugui adquirir els coneixements transversals i les competències laborals necessàries perquè, en un futur, puguin treballar a l’empresa ordinària. 

Coneixem l’expressió “Eres más raro que un perro verde“ però el gato verde no …ens podeu explicar perquè vau triar aquest nom per al projecte? 

Doncs basant-nos amb aquesta mateixa dita, perquè ha de ser un gos el que sigui verd i no un gat? Trenquem doncs estereotips començant per les frases fetes. 

Quants anys té el projecte? 

El primer Gato Verde es va inaugurar el 30 de gener de 2014 a Les Franqueses del Vallès, avalats per grans personalitats del món de la gastronomia com Carme Ruscalleda, Ada Parellada, Fermí Puig i Ferran Adrià.  Actualment, El Gato Verde, està ubicat dins del Teatre Auditori de Granollers des de l’any 2016. 

cafeteria teatre auditori granollers
Vista superior de la cafeteria // Foto: FVO

Quina és la vostra filosofia? 

El projecte dona resposta a una necessitat formativa essencial per promoure la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, a través de la metodologia de treball personalitzat i amb suport. 

Com es el feedback amb la gent que assisteix com a públic a veure un espectacle? 

La resposta sempre és positiva, la promoció de la cultura unida a la sensibilització social té un gran valor afegit. 

Heu rebut alguna crítica i/o opinió dolenta? 

Totes han estat sempre constructives i ens han ajudat a la formació i el creixement qualitatiu tant de professionals com treballadors i treballadores amb discapacitat. 

Com valoren els vostres cambrers l’oportunitat de poder entrar en el món laboral amb vosaltres? 

Valoren molt l’aprenentatge inclusiu i de qualitat amb resultats significatius per tal d’aconseguir la igualtat d’oportunitats laborals, construint una societat visible on les persones amb discapacitat són empoderades per aconseguir les seves fites socials i laborals. 

Diríeu que aquesta és una bona manera per a trencar la quarta paret i l’estigma en vers les persones amb discapacitat? 

Sempre suma el sensibilitzar i formar a les empreses entorn a la responsabilitat social i la necessitat d’oferir oportunitats laborals a les persones amb necessitats especials. 

Estem transformant la societat i el nostre entorn, gràcies a l’esforç de tots els que creuen en les capacitats d’aquestes persones i la igualtat de drets i oportunitats. 

Per a vosaltres el Gato verde es …? ( acabeu la frase ) 

Integració, normalització, igualtat, oportunitat, autonomia, solidaritat

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Vaig escriure al Diari de la DisCapacitat per a si podia col·laborar amb ells i des del novembre del 2019 que escric articles. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content