Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciDiscapacitatEl dret a l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat es conculca...

El dret a l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat es conculca de manera sistemàtica

sumem marxa conculca dret accessibilitat universal
Protesta al carrer pel dret a l’accessibilitat universal // Foto. Associació Sumem

L’informe “España derechos humanos y discapacidad 2018”  presentat el passat 14 de juny pel Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) i l’Obra Social “la Caixa” ha alertat el dret a l’accessibilitat universal “es conculca de manera sistemàtica”, així com la falta d’accessibilitat per a les persones amb discapacitat “essencial per garantir la igualtat de drets”. En aquest sentit el CERMI ha assegurat que de les 252 denúncies rebudes el 2018, el 10 per cent d’elles han estat sobre accessibilitat universal.

Un altre dada destacada d’aquest informe és que al 2018 el CERMI va documentar 22 casos de “pallisses, vexacions i agressions i abusos sexuals”, a persones amb discapacitat.

L’estudi també posa de manifest la vulneració del dret a la lliure circulació de les persones amb discapacitat, assenyalant l’existència de gasolineres sense personal d’atenció al públic, així com la “falta de protecció” de la Llei de Propietat Horitzontal per eliminar barreres arquitectòniques en els edificis d’habitatges, “que limiten l’accés de persones grans o amb mobilitat reduïda”.

Així mateix, l’informe evidencia la “desprotecció dels drets de la infància amb discapacitat” que ha posat de manifest l’ONU en matèria de no garantir el dret a l’educació inclusiva.

El document també aborda la temàtica de gènere, afirmant que les dones i les nenes amb discapacitat pateixen “major discriminació” al temps que aquesta s’agreuja en els entorns rurals”. En aquest sentit, assenyala que la participació de les dones amb discapacitat al mercat laboral és alarmantment baixa, així com que la bretxa salarial entre homes i dones és desproporcionada.

Tot i aquest paisatge, el delegat del CERMI de Drets Humans, Jesús Martín, ha indicat que durant els deu anys en què s’ha realitzat l’informe, s’han mostrat avenços en l’aplicació de la Convenció Internacional de la Discapacitat.

En l’apartat de millores que recull l’informe, el CERMI ha apuntat als treballs iniciats en 2017 per reformar l’article 49 de la Constitució i reforçar la protecció dels drets de les persones amb discapacitat, així com la posada en marxa de la modificació del Codi Civil per passar d’un model de substitució de la capacitat jurídica a un altre fonamentat en el suport a la presa de decisions. 

També ha recordat l’aprovació de la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), en què 100.000 persones incapacitades judicialment han aconseguit el seu dret al vot.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content