
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha realitzat una visita al Centre Geriàtric Lleida per conèixer de prop el projecte d’innovació social implementat per Gran3dad. Aquesta empresa ha desenvolupat la metodologia ‘I feel’, la qual forma la base del treball d’aquest centre.
Acompanyat de Marta Segura i Bonet, directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, i Eugènia Puig-gròs Clúa, directora territorial de Drets Socials a Lleida, el conseller ha explorat les instal·lacions, destacant aquest nou model d’atenció.
La metodologia ‘I feel’ se centra en l’empoderament dels usuaris, basant-se en la formació del personal, l’observació i l’escolta activa de les necessitats individuals dels residents. A través d’aquest enfocament, es proporcionen totes les eines necessàries per viure la ‘gran edat’ al màxim, transcendint la simple cura física. Aquest model inspira, motiva i implica els residents en totes les decisions que afecten la seva vida diària, com ara la elecció d’activitats i horaris.
Durant la visita, el conseller ha saludat els residents en diversos espais de convivència, on cadascú pot triar l’activitat que desitgi realitzar en aquell moment, com ioga, fisioteràpia o marxa nòrdica. A més, els usuaris tenen l’oportunitat de participar activament a la cuina, col·laborant en la preparació dels àpats. La cuina no només serveix com a àmbit gastronòmic, sinó també com a lloc de socialització, on familiars i usuaris es reuneixen amb el suport professional constant. És notable que cap professional porta un uniforme estàndard, creant un ambient més inclusiu i sense jerarquies perceptibles.
El conseller Campuzano ha destacat la importància d’enfrontar el repte de l’envelliment en una societat amb una esperança de vida en constant augment. “Hem de fer front al repte de l’envelliment en una societat amb una esperança de vida cada vegada més gran. I ho hem de fer escoltant les persones i adaptant els serveis socials a les seves necessitats. Necessitem transformar els models d’atenció a les persones, permetent que la gent gran tingui més autonomia i que si has de viure en una residència, l’estil de vida que tinguis sigui el més semblant possible a casa teva. Hem volgut conèixer aquesta experiència i està sent una visita molt interessant i inspiradora”, ha dit el conseller.
El Centre Geriàtric Lleida, a més, implementa el programa d’activitats ‘Pla d’Opcions’, col·laborant tots els professionals per evitar la repetició d’activitats. Aquest programa es centra en les capacitats, desitjos i preferències individuals dels residents, treballant de la mà amb ells i, si és possible i desitjat, amb les seves famílies.
Carol Mitjana, directora del centre i CEO de Gran3dad, ha defensat la necessitat d’evolucionar el sector, estenent aquesta metodologia a altres centres i considerant opcions com cases, livings o comunitats per a la gent gran. A més, el Centre Geriàtric Lleida destaca com a centre de contenció 0, gràcies a una fisioterapeuta que va implementar un programa de formació per eliminar les contencions. L’estudi realitzat sobre contenció 0 i caigudes ha demostrat una reducció significativa de les caigudes des de l’aplicació d’aquest programa de mobilitat.