La regulació de les targetes europees de discapacitat i estacionament per a aquestes persones va fer un pas més aquest dilluns amb l’adopció formal de les dues directives referides al reconeixement dels títols esmentats en tots els Estats membres per part del Consell de la UE.
La primera és la directiva per la qual s’estableixen la targeta europea de discapacitat i la targeta europea d’estacionament per a persones amb discapacitat, que garantirà la igualtat d’accés a condicions especials o un tracte preferent per a les persones amb discapacitat durant estades de curta durada en tota la UE.
Entre altres, inclourà tarifes d’entrada reduïdes o gratuïtes, accés prioritari, assistència i places d’aparcament reservades.
A més, el consell de Ministres va adoptar una directiva que amplia aquestes disposicions als ciutadans amb discapacitat no pertanyents a la UE que resideixen legalment en països membre, cosa que significa que també podran utilitzar aquestes targetes durant estades de curta durada a altres Estats.
L’objectiu de les dues iniciatives, acordades entre el Consell i el Parlament la legislatura passada, és impulsar el dret a la lliure circulació dels gairebé 80 milions de ciutadans amb discapacitat que viuen a la UE.
Les autoritats nacionals seran responsables d’expedir les targetes europees de discapacitat físiques i digitals en un format accessible. Aquestes seran reconegudes a tota la UE com a prova de discapacitat o de dret a serveis específics en funció de la discapacitat.
Les targetes europees d’estacionament per a persones amb discapacitat s’elaboraran en format físic i els Estats membres tindran l’opció d’expedir-les també en format digital.
Les directives seran signades pel Consell i el Parlament Europeu i entraran en vigor després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE.
En el cas d’ambdues directives, els Estats membres disposaran de dos anys i mig per adaptar-ne la legislació nacional i de tres anys i mig per aplicar les mesures.