El Consell de Ministres aprova la reforma per acabar amb el tracte discriminatori de les persones amb discapacitat

Dona llum verda a l’avantprojecte de reforma de l’article 49 de la Constitució

consell de ministres tracte discriminatori persones amb discapacitat
L’avantprojecte contempla la reforma de l’article 49 de la Constitució // Foto: Pixabay

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat l’avantprojecte de reforma de l’article 49 de la Constitució que el Congrés dels Diputats ha elevat al Govern central per eliminar els termes ‘disminuït’ i ‘minusvàlid’ per ‘persones amb discapacitat’ i afegir la protecció i promoció dels drets d’aquest col·lectiu.

El text de la reforma obeeix a la proposta aprovada en la Comissió de Polítiques Integrals de Discapacitat del Congrés dels Diputats, que ha comptat, a més, amb la participació del Comitè Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).

BANER_300X250

L’organització ha aplaudit la proposta de reforma, que ara ha de passar al Consell d’Estat, perquè inscribeix a les persones amb discapacitat en un “enfoc exigent de drets” i creu que és “un bon punt de partida, globalment positiu”, encara que adverteix de que en el procés que ara comença queda recollida la millora, amb matitzacions i ampliacions de redacció.

De la mateixa manera espera que aquesta iniciativa, en els tràmits que queden, segueixi comptant amb un “ampli suport polític i social” i es pugui veure culminada, sent la “avantsala de la necessària i més profunda reforma social que necessita la Constitució”, 40 anys després de la seva aprovació.

La reforma de l’article 49 quedaria de la següent manera si supera tots els tràmits previstos:

  1. Les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que pugui produir-se discriminació.
  2. Els poders públics realitzaran les polítiques necessàries per a garantir una vida participativa, autònoma i independent a les persones amb discapacitat.
  3. Es regularà la protecció forçada de les persones amb discapacitat per al ple exercici dels seus drets i deures.
  4. Les persones amb discapacitat gaudeixen de la protecció prevista en els acords internacionals que vetllen pels seus drets.

1 Comentaris

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*