El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), la principal plataforma d’entitats de discapacitat a Catalunya, ha elaborat un document de recomanacions per ajudar a parlar i escriure sobre discapacitat de manera respectuosa i adequada. Aquestes recomanacions estan dirigides a la societat en general i, especialment, a comunicadors, periodistes, juristes, editors, responsables de xarxes socials i altres professionals que es refereixen habitualment al col·lectiu de persones amb discapacitat.
El document ofereix orientacions per evitar termes inadequats o obsolets, com ara “discapacitats”, “paralítics”, “sordmuts”, “minusvàlids” o “malalts mentals”, així com per aclarir dubtes comuns, com la preferència per “llengua de signes” en lloc de “llenguatge de signes” o la necessitat d’evitar expressions com “patir discapacitat”. També s’analitza l’ús de termes com “persona amb diversitat funcional” i s’explica com interactuar amb persones amb discapacitat, especialment quan van acompanyades d’un cuidador.
La presidenta del COCARMI, Mercè Batlle, destaca que aquestes recomanacions volen “compartir i fer extensius al conjunt de la població” els termes que, després de consensuar-los amb la majoria d’entitats de discapacitat, s’han acceptat tant a Catalunya com a la resta de l’Estat i a escala internacional. Batlle assenyala que la terminologia proposada reflecteix “la reflexió i evolució de la societat” pel que fa a la inclusió, el respecte i la visió centrada en la persona, tot remarcant que la discapacitat és “un aspecte més de la vida, però no el tret definitori de la persona”.
El document inclou també una bibliografia amb guies i manuals de comunicació específics sobre diferents discapacitats o trastorns mentals, per als qui vulguin ampliar la informació. COCARMI i les seves entitats associades estan a disposició del públic per a qualsevol consulta addicional que ajudi a una millor comprensió i ús del llenguatge en relació amb la discapacitat.