COCEMFE proposa als mitjans incorporar un llenguatge inclusiu amb les persones amb discapacitat

Posa a la seva disposició el seu manual de “Llenguatge inclusiu”

mitjans de comunicació llenguatge inclusiu
El llenguatge als mitjans són un element d’integració social per les persones amb discapacitat // Foto: DIXITcat

Amb motiu del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, que es va celebrar ahir, Cocemfe Barcelona i la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) van posar a disposició dels mitjans de comunicació el seu manual de ”Llenguatge Inclusiu” en el qual poden trobar una sèrie de pautes per a l’ús d’un llenguatge correcte, respectuós i consensuat per referir-se les persones amb discapacitat física i orgànica i comunicar de manera no sexista.

Aquest manual, elaborat en col·laboració amb el moviment associatiu de COCEMFE, entre elles COCEMFE Barcelona, pretén resoldre els dubtes que puguin sorgir a l’hora de parlar sobre les persones amb discapacitat i facilitar als mitjans de comunicació la projecció d’una imatge realista i normalitzadora d’aquest grup social.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès, explica que ”és imprescindible referir-se a les persones amb discapacitat de manera correcta i respectuosa i també és necessari avançar en la igualtat entre homes i dones, utilitzant un llenguatge no sexista”.

Per la seva banda, el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, argumenta que “el llenguatge no és neutral” i posa l’accent que “l’ús i la intencionalitat que se li doni poden modificar el significat de moltes paraules”. “Amb el llenguatge es pot integrar o marginar, evolucionar, tenir un enfocament transformador i visibilitzar els nostres valors”, afegeix.

BANER_300X250

En aquest sentit, Queiruga detalla que “paraules antiquades, inexactes o inadequades poden servir per perpetuar imatges socials negatives i estigmatitzar persones o grups” mentre que “paraules amb significats imprecisos i/o abstractes poden invisibilitzar les persones amb discapacitat, difuminant-les amb termes que persegueixen obviar o negar la diferència, pretenent una homogeneïtzació de tota la societat”.

Per això, COCEMFE Barcelona i COCEMFE defensen que el terme més adequat per referir-se a aquest grup social és “persones amb discapacitat”, i no “discapacitada”. Tal com recull el document, “abans de res som persones, i no volem que se’ns etiqueti, ja que la nostra discapacitat és una característica més de totes les que tenim, no l’única cosa pel que se’ns ha de reconèixer”. A més, aquest terme és pel qual es reconeixen els drets a les persones amb discapacitat en el marc legislatiu internacional i espanyol.

De la mateixa manera, el document inclou un apartat de llenguatge no sexista, per incloure en el llenguatge i les imatges un tracte igualitari i respectuós cap a dones i homes, utilitzant tots els recursos i eines disponibles que ofereix la llengua.

Així mateix, des del moviment associatiu de la discapacitat física i orgànica es recomana als mitjans de comunicació que comptin amb persones amb discapacitat en tota mena de programes i continguts en igualtat de condicions, remarcant la importància “d’avançar en normalització i que no sempre sigui la mateixa discapacitat la protagonista d’aquests, sinó la resta de característiques, trets, personalitat, com ocorre amb qualsevol persona”.

Finalment, COCEMFE Barcelona i COCEMFE consideren necessari fugir del sensacionalisme, donar més visibilitat a la discapacitat orgànica i abordar les discapacitats des d’un punt de vista optimista i inclusiu, mostrant les solucions i els suports que permeten la plena participació en tots els àmbits de la vida.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*