El COCARMI fa una crida per seguir utilitzant el concepte ‘persones amb discapacitat’

Considera que el terme ‘diversitat funcional’ crea confusió i inseguretat jurídica

cartell persones amb discapacitat
Cartell a favor del concepte ‘persones amb discapacitat’ // Foto: Imatge cedida per COCARMI

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) considera que la utilització cada cop més estesa per per part d’administracions, entitats i particulars del terme ‘persones amb diversitat funcional’ per referir-se a les persones amb discapacitat pot generar confusió i inseguretat jurídica i rebaixar la protecció que encara necessita aquest col·lectiu. Per aquest motiu, s’ha mostrat partidari de seguir emprant ‘persones amb discapacitat’ per fer visible el col·lectiu, i alhora alhora, avançar en la línia de sensibilització i reivindicació que la nostra societat i les nostres institucions encara necessiten.

Així ho ha manifestat a través d’un comunicat on el seu president Antonio Guillén ha assegurat que que “substituint ‘persones amb discapacitat’ per ‘persones amb diversitat funcional’ correm el risc d’amagar una realitat coneguda a la que hem de fer front dia a dia en un entorn on és fonamental treballar en la defensa dels nostres drets”.

BANER_300X250

La plataforma més representativa de les persones amb discapacitat a Catalunya, que integra a 10 federacions i aproximadament 700 entitats, defensa el fet que ‘persones amb discapacitat’ és un concepte socialment reconegut i que té l’empara de la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada el 2006 i acceptada per la major part de països.

Per això, sota el lema ‘No ens canviïs el nom, ajuda’ns a canviar la realitat’, el comitè fa una crida pública a la reflexió sobre la terminologia relacionada amb les persones amb discapacitat i sobre la qual demana, en qualsevol cas, ser molt curosos i respectuosos per no fer-nos invisibles. Segons la plataforma, actualment vivim un canvi de paradigma social basat en l’apoderament de les persones amb discapacitat, passant d’una concepció de caràcter caritatiu o assistencial, a una fenomen social que reivindica drets i inclusió social, així com la participació plena i efectiva en tots els àmbits de la societat en igualtat de condicions que la resta. Dins d’aquest procés de transformació, es debat sobre quin és el millor concepte per referir-se al nou per cent de la població catalana.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*