Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDISCAPACITATEl COCARMI demana un canvi de model en el sistema de finançament...

El COCARMI demana un canvi de model en el sistema de finançament de els entitats socials

campanya 25N diba
jornada canvi model financiació entitats socials
La jornada es va celebrar a l’Auditori de la delegació de l’ONCE a Catalunya // Foto: COCARMI

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del sector a Catalunya, va fer ahir, en el marc de la jornada ‘Cap a una societat resilient i inclusiva’, celebrada amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una crida pública a les administracions perquè canviïn l’actual sistema de finançament de les entitats socials per fer-les més sostenibles i garantir la continuïtat dels projectes i serveis.

Entre altres canvis, el COCARMI proposa que se substitueixi l’actual fórmula de subvencions anuals, amb uns imports que depenen cada any de la negociació política dels pressuposts públics, per un sistema de concertació (sobretot quan parlem de serveis públics) que doni més estabilitat a les estructures i plantilles de les entitats i, per tant, garanteixi l’atenció als usuaris més vulnerables així com la qualitat dels serveis.

En la mateixa línia, es demana que els programes tinguin calendaris plurianuals que afavoreixin la seva consolidació, a més de millorar l’accés al finançament públic d’organismes com l’Institut Català de Finances (ICF). També s’ha demanat que determinats costos d’estructura, d’entre els quals diverses obligacions administratives i de gestió i interessos bancaris que es deriven de la demora en l’ingrés de subvencions, també es puguin finançar amb aquests ajuts públics.

En una taula rodona sobre el present i futur del finançament de les entitats, representats de tres federacions del COCARMI van exposar la seva experiència de resiliència davant la crisi econòmica. Marta Obdulia, gerent de l’entitat ECOM, va explicar com l’excessiva dependència de les subvencions públiques va abocar-la a una greu crisi que es va traduir en

Campanya 25N Diputació de Barcelona

acomiadaments i en una situació de gairebé fallida. Per la seva banda, Núria Charneco, representant dels treballadors de FESOCA, va exposar l’actual paralització de l’activitat i els mesos sense cobrar de la plantilla, actualment de 27 persones (fa uns anys eren 98). Finalment, el president de FECETC, Julio Martínez va exposar les retallades en el finançament als Centres Especials de Treball (CET) del 50 per cent de la subvenció del Salari Mínim Interprofessional, i de les diverses alternatives que hi estan aplicant per fer-

hi front, que van des de retardar el pagament de factures i nòmines a ajornar el pagament d’impostos i avalar crèdits amb recursos propis i amb propietats particulars.

Davant de la situació viscuda, els participants a la jornada van apel·lar a buscar altres vies per millorar la sostenibilitat econòmica de les entitats com ara una major implicació del sector privat i millorar la Llei de Mecenatge i la col·laboració entre entitats.

La jornada d’ahir es va completar amb una exposició sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible, a càrrec del president del COCARMI, Antonio Guillén, i amb una xerrada motivadora sobre ‘Les persones amb discapacitat com a agents del canvi per a la construcció de societats resilients’, a càrrec del filòsof Jordi Grané.

En acabar, David Matas, d’Aura Fundació, i en nom de Down Catalunya, va llegir el Manifest 2017 del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content