La setmana passada el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va fer la presentació oficial d’AVLO, el servei “low cost” d’alta velocitat de Renfe que entrarà en funcionament el pròxim 6 d’abril, sense fer cap referència als viatgers amb mobilitat reduïda.
El servei començarà a operar en el corredor Barcelona-Saragossa-Madrid i, segons Renfe, s’anirà estenent progressivament al llarg del 2020 i el 2021 a altres corredors de la resta d’Espanya.
L’AVLO serà un tren model S112 que tindrà un 20% més de places que els trens habituals, i no comptarà amb classe preferent ni cafeteria. Però quines mesures d’accessibilitat tindrà per a les persones amb diversitat funcional. A la presentació no es va explicar, un aspecte totalment incomprensible.
Cal recordar que les places H, és a dir seients reservats per a persones amb cadira de rodes, tenen un número molt reduït a cada tren, unes dues per convoi. Un quantitat del tot insuficient, i que en el cas d’aquest servei segurament es veurà agreujat per l’eliminació del vagó preferent, que sol ser més ample i deixa més espai per a les cadires de rodes.
El transport accessible és un dret que totes les persones per poder desplaçar-se lliurement. En aquest sentit, el Consejo Español para la Defensa de la Discapacidad y la Dependencia (CEDDD) ha exigit que aquest nou servei, encara que sigui ‘low cost’ garanteixi aquest dret, aplicant mesures d’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda.
Per l’entitat, abaratir costos perquè més viatgers puguin usar aquest servei no pot justificar l’oblit del dret a l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.