Dissabte, 25 setembre 2021
spot_img
IniciSalut MentalEl CEDDD alerta que els trastorns mentals són el major repte en...

El CEDDD alerta que els trastorns mentals són el major repte en atenció sanitària del segle XXI

Un estudi de la Fundación AMAI-TPL assegura que el 25% de la població mundial patirà algun problema de salut mental

pandèmia salut mental
La pandèmia ha creat moments d’angoixa i soletat // Foto: Salut mental Catalunya

Segons un estudi realitzat per la Fundación AMAI-TLP per conèixer per conèixer la situació de la salut mental a Espanya i Europa, el 9% de la població mundial pateix algun tipus de problema de salut mental i el 25% el desenvoluparà en algun moment de la seva vida. 

Entre altres dades d’interès, l’informe revela que els diagnòstics hospitalaris de salut mental suposen un 4,65% sobre el total; que més de la meitat de les persones amb trastorn mental no reben tractament i, entre els que sí accedeixen a ell, un percentatge significatiu no rep l’adequat. A més, assenyala que les condicions de treball són les causants d’entre l’11% i el 27% dels problemes de salut mental a Espanya.

banner flyer interpersonas

Un 28,7% dels espanyols ha experimentat algun tipus de dolor per ansietat, depressió o estrès en la seva vida i el 12,5% per sensació d’angoixa continuada. Només el 5,2% dels espanyols creu que el pitjor dolor que es pot patir és el causat per una malaltia mental, per darrere d’altres quatre causes. Per tot això, es pot considerar, des d’una perspectiva àmplia, que els trastorns mentals i neurològics han de ser considerats com el major repte en atenció sanitària de segle XXI en el nostre entorn, nacional i europeu.

Respecte a les cures, el 88% dels pacients amb problemes de salut mental són atesos per cuidadors informals (familiars i amics). Segons l’estudi de Fundación Amai TLP, quatre de cada deu famílies dediquen a aquest tipus d’atenció més de vuit hores a el dia. El 67% ho porta fent des de fa més de vuit anys, abandonant totalment les seves activitats laborals i deixant de banda l’oci.

La salut mental a Europa

A nivell europeu, l’informe revela que una de cada sis residents a la UE va patir algun problema de salut mental a 2016; és a dir, uns 84 milions de persones. Els països amb major prevalença de problemes de salut mental són Finlàndia, Països Baixos, França i Irlanda, amb taxes del 18,5%. En la banda oposada estan Romania, Bulgària i Polònia, amb taxes inferiors al 15%. Cada any un 27% de la població adulta europea pateix un trastorn mental.

Davant d’aquesta realitat, el Consell Espanyol per a la Defensa de la Discapacitat i la Dependència (CEDDD) adverteix que els trastorns mentals són el major repte en atenció sanitària de segle XXI. Poder assumir-passa per ampliar la ràtio de professionals en psicologia i psiquiatria.

En la mateixa línia, el CEDDD reclama també més pressupost per finançar la Salut Mental i un Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi. Respecte a aquest últim, la adjunta a Presidència del CEDDD destaca que “és una cosa urgent i irrenunciable que no es pot retardar més, especialment quan diverses comunitats han implementat ja iniciatives pròpies “.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES