
El Departament d’Educació i Formació Professional, en col·laboració amb els Departaments de Drets Socials i Inclusió i d’Empresa i Treball, ha elaborat la ‘Guia per a l’acompanyament a adolescents i joves amb discapacitat en la formació postobligatòria i la transició a la vida adulta’. Aquest document ofereix un catàleg detallat dels itineraris formatius i recursos laborals disponibles per a les persones amb discapacitat, facilitant la presa de decisions tant per a les famílies com per als professionals de l’orientació.
La guia es difondrà entre els centres educatius i els col·lectius especialitzats en orientació acadèmica. A més, demà es presentarà en un acte a l’Hotel EXE Campus de Bellaterra, on diverses taules rodones abordaran aspectes com la transició educativa i laboral de les persones amb discapacitat. Entre les sessions destacades, s’inclou ‘Trenquem sostres de vidre’, on joves amb discapacitat compartiran les seves experiències en itineraris formatius i d’inserció laboral.
Contingut de la guia
El document detalla diferents itineraris formatius disponibles per a joves amb discapacitat, com ara els cicles formatius de grau bàsic, els itineraris formatius específics (IFE), els programes de formació i inserció (PFI), els cicles formatius de grau mitjà i superior, els centres de formació d’adults (CFA), el batxillerat, els estudis universitaris, la formació professional per a l’ocupació dual i els certificats professionals. Cada apartat inclou informació sobre requisits d’accés, reserves de places i plans de suport individualitzat.
També recull dades sobre l’escolarització en centres d’educació especial, on es poden cursar programes de transició a la vida adulta fins als 24 anys. A més, el document ofereix informació sobre serveis d’acompanyament a la inserció laboral com els serveis integrals d’orientació i suport (SIOAS), els centres especials de treball (CET) i el servei d’acreditació de competències professionals.
A banda, la guia inclou un apartat sobre serveis d’atenció diürna, com els serveis de teràpia ocupacional (STO), els serveis ocupacionals d’inserció (SOI) i els centres d’atenció especialitzada (CAE). Finalment, conté un llistat de preguntes freqüents, un glossari i enllaços d’interès per facilitar l’accés a la informació.
Col·laboració interdepartamental
La publicació d’aquesta guia és resultat d’un esforç conjunt per millorar la informació sobre les opcions formatives i laborals de joves amb discapacitat. Aquest treball ha permès establir xarxes de col·laboració entre els recursos disponibles a cada territori, assegurant un millor suport a la transició educativa i professional d’aquest col·lectiu.