Dijous, 20 març 2025
IniciGENT GRANUn recurs per acompanyar el dol arriba a 16 residències de gent...

Un recurs per acompanyar el dol arriba a 16 residències de gent gran de Catalunya

Professionals de la psicologia ofereixen En Memoria, una eina per expressar emocions i acomiadar un ésser estimat

Un recurs per acompanyar el dol arriba a 16 residències de gent gran de Catalunya
Acompanyament i atenció integral a residències de gent gran // Foto: Fundació “la Caixa”

Els professionals de la psicologia, a través de les entitats col·laboradores del programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació “la Caixa”, han posat en marxa una iniciativa a 16 centres residencials de gent gran de Catalunya per ajudar a expressar emocions i afrontar el dol. Segons la primera avaluació d’aquesta proposta, el 88 % dels professionals enquestats consideren que és una eina útil, especialment per als familiars.

Quan una persona estimada se’n va, passa de viure entre nosaltres a viure en nosaltres“. Amb aquest missatge, la iniciativa En Memòria ha estat impulsada per diversos psicòlegs en residències de Catalunya. Aquest projecte, desenvolupat en el marc del programa d’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació “la Caixa”, ofereix un llibre de condol com a recurs per facilitar l’expressió emocional i el record, ajudant els residents, familiars i professionals a acomiadar-se d’un ésser estimat de manera conscient.

El projecte proporciona un espai perquè els residents i els equips professionals comparteixin records i emocions a través de les paraules. A més, inclou pautes i recomanacions per ajudar les persones afectades a gestionar el dol en el seu dia a dia. Els Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) de la Fundació “la Caixa” també ofereixen suport professional a aquelles persones que necessiten acompanyament durant el procés de pèrdua.

- PUBLICITAT -

Segons la primera avaluació de la iniciativa, un 88 % dels enquestats creuen que aquest recurs és beneficiós en la seva pràctica diària, amb un impacte positiu especialment en els familiars.

Les psicòlogues Isabel de la Fuente i Núria Tortós, impulsores de la iniciativa des de l’EAPS Mutuam, reflexionen sobre la importància de la memòria emocional en el dol: “L’empremta que les persones deixen en nosaltres ens fa ser qui som, ens modela i ens ajuda. El seu record ens habita i ens acompanya sempre. La persona no hi és físicament, però la seva vida continua sent viva en nosaltres. Agrair la seva vida, la seva història de llums i ombres, els seus encerts i els seus errors ens connecta amb el que som i amb un amor que ens transcendeix”.

Acompanyament emocional i espiritual a les residències

L’any 2021, com a resposta a les necessitats detectades durant la pandèmia, el programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades va ampliar el seu abast a les residències de gent gran. Aquesta ampliació té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones en situacions de malaltia avançada i donar suport als seus familiars. Per aconseguir-ho, els EAPS treballen conjuntament amb els equips professionals de les residències oferint una intervenció psicosocial i espiritual adaptada.

Fins avui, aquests equips han atès 3.948 persones grans i 2.296 familiars en diverses residències de Catalunya. A més, també han ofert formació i suport als professionals del sector i han fomentat la participació de voluntariat en l’acompanyament de persones en situacions de final de vida.

Un programa pioner i en innovació constant

El programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i les conselleries de salut autonòmiques, té la missió de complementar el model d’atenció a les persones en situacions de final de vida, cobrint aspectes emocionals, socials i espirituals, així com donant suport al dol i als professionals de cures pal·liatives.

Des de la seva creació el 2008, aquest programa ha atès més de 765.000 persones a Espanya, incloent-hi 338.159 pacients i 427.425 familiars. Actualment, s’implementa en 154 centres sanitaris, 176 equips domiciliaris i 169 residències. A principis del 2024, el programa ja arribava a totes les províncies espanyoles amb el suport de 65 Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

A Catalunya, des de la seva posada en marxa, el programa ha atès 81.791 pacients i 93.975 familiars, consolidant-se com un referent en l’àmbit de l’acompanyament psicosocial a les persones amb malalties avançades.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES