Dijous, 25 abril 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATECOM urgeix a l’aprovació dels pressupostos per millorar l'atenció a les persones...

ECOM urgeix a l’aprovació dels pressupostos per millorar l’atenció a les persones amb discapacitat

centres especials treball pressupostos
El salari del SMI pot afectar a la viabilitat econòmica de molts CET// Foto: Grup Cooperatiu TEB

La Federació ECOM ha fet un crit d’alerta a les Administracions perquè se cerquin solucions que puguin pal·liar la delicada situació de les entitats i que les permetin poder afrontar l’any amb menor inseguretat. Així mateix urgeix, tant al Govern estatal com al català, a l’aprovació dels pressupostos pel 2019, ja que segons considera l’entitat, romandre amb pressupostos prorrogats dificulta que el finançament s’ajusti a les necessitats del moment i provoca que algunes de bàsiques quedin al descobert.

Per fer aquesta denuncia, ECOM recorda la difícil situació amb la que han arrencat l’any que presten atenció a les persones amb discapacitat física, que hauran d’afrontar problemes greus de financiació provocats per les retallades que algunes d’aquestes entitats han vist en els imports assignats a alguns dels projectes amb càrrec a l’assignació de l’IRPF. A això s’afegeix l’impacte negatiu que l’aprovació del Salari Mínim Professional (SMI) ha tingut en les entitats que gestionen Centres Especials de Treball.

En aquest sentit, el president d’ECOM, Antonio Guillén ha remarcat que “afeblides com estem les entitats per l’infrafinançament crònic dels serveis que prestem (donada la congelació durant més de 10 anys per part de la Generalitat de Catalunya de les tarifes amb què els finança), les entitats no estem en situació de poder suportar més pressió financera”. “Algunes entitats estan arribant a prop del col·lapse i el neguit per les dificultats per donar continuïtat a alguns serveis d’atenció a les persones és cada cop més gran”, afegeix. “La situació és crítica i urgeixen mesures a curt termini que evitin cap prejudici i/o pèrdua en l’atenció a les persones; però també, com a representants del sector de la discapacitat física, creiem que cal revisar el sistema de finançament dels serveis i que s’estudiïn mesures de futur que assegurin la sostenibilitat i garanteixin una atenció continuada i de qualitat a lespersones. Les necessitats de les persones segueixen existint quan hi ha limitació de pressupost, i no se les pot deixar sense cobertura”, ha raonat Guillén.

A finals de desembre, la Generalitat de Catalunya va fer pública la resolució de les subvencions amb càrrec a l’IRPF. En aquesta convocatòria, la Federació ECOM, que s’encarrega de la gestió global dels projectes de les seves entitats federades, ha vist reduït un 9% la quantitat global atorgada pel total de projectes presentats, que aquest any han estat 65.

Aquesta reducció ha estat dramàtica per a algunes entitats, ja que els ha suposat unes retallades d’entre un 30% i un 60% en els imports atorgats als seus projectes. El més greu de tot això és que en molts casos els projectes afectats són serveis d’atenció directa a les persones amb discapacitat física com són un Centre de Recursos per a infants amb pluridiscapacitat, un Servei d’Atenció Domiciliària, un Programa de promoció de l’autonomia personal en l’entorn domiciliari per a persones amb malalties neurodegeneratives o un servei de respir i suport familiar.

“Se’ns fa inexplicable que, de sobte, es pugui deixar descobert un servei que durant anys ha demostrat que és necessari i que dóna resposta a les necessitats de les persones, quan hi segueix, a més, havent-hi persones que requereixen d’aquesta atenció”, explica el president d’ECOM. “Ens ha desconcertat perquè aquest punt de la continuïtat el vam remarcar molt en les converses que vam mantenir amb el Govern per definir aquesta convocatòria autonòmica”, afegeix.

Segons Guillén, “que el finançament dels serveis bàsics per garantir drets fonamentals depengui de subvencions fa el sector molt inestable i té un impacte molt negatiu a la vida de les persones amb discapacitat física. Urgeix que el Govern estudiï un sistema de finançament que afavoreixi la sostenibilitat i la viabilitat dels serveis d’atenció a les persones. Hem d’avançar ja, i amb celeritat, cap a l’acció concertada”. “Així mateix, caldria també que el Govern revisés allò que està finançant i estudiés si algun dels serveis està en disposició, per les seves característiques, d’incorporar-se a la Cartera de Serveis Socials”, afegeix.

A aquesta situació dramàtica s’ha afegit la situació dels Centres Especials de Treball, un tema que des d’ECOM venen reclamant des de fa anys una revisió de la seva regulació. “L’entrada en vigor l’1 de gener d’un increment del 22,4%en el Salari Mínim Professional és una notícia que, com a representants de les persones amb discapacitat física, celebrem per la millora que suposa en els professionals amb discapacitat tant d’aquests CETs com de la empresa ordinària. Però el fet de que la mesura s’ha posat en marxa sense preveure les conseqüències que aquesta tindria en les finances d’aquests centres, ha estat rebut pels CETs com un gerro d’aigua freda”, explica Guillén. “Les entitats que gestionen aquests

centres hauran ara d’assumir ara la meitat d’aquest increment ja que des de 2017 no estan rebent ni el que la llei estableix, que és el 50% del SMI de cada professional que ocupen. I difícilment pel propi funcionament podran repercutir-lo de manera immediata en el seus clients. Cosa que fa del tot insostenible la situació”. remarca. “Si es vol garantir l’ocupabilitat de les persones en aquests centres, és imprescindible que, tant el Govern estatal com el català, incrementin les partides per finançar-los”, ha constatat el president d’ECOM.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content