18.9 C
Barcelona
Diumenge, 7 juny 2020

ECOM reclama una atenció integral centrada en la persona per garantir el seu dret a decidir

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

atenció integral persones discapacitat
L’atenció ha d’estar centrada en les persones // Foto: Grup Mifas

Divendres passat, i en el marc de la XXVII Assemblea General Ordinària de la Federació ECOM, va tenir lloc a l’Auditori de Can Fabra de Barcelona la conferència “Vivir con dignidad y controlando la propia vida. El modelo de Atenció Integral y Centrada en la Persona aplicado a las personas con discapacidad física”, que va impartir Pilar Rodríguez, una de les grans referents nacionals en aquest tema i presidenta de la Fundación Pilares para la Autonomia Personal.

Segons va explicar Rodríguez, el model AICP suposa un canvi de rols, la persona amb necessitat d’atenció se situa en el centre i es prioritza la preservació de la seva dignitat i dels seus drets; mentre que la família i els professionals han de passar a acompanyar la persona per afavorir el seu empoderament i reforçar la seva autodeterminació. D’això se’n diu planificació i intervenció centrada en la persona, metodologia que ha de permetre que sigui la pròpia persona qui planifiqui i prengui les decisions sobre la seva vida.

Rodríguez va destacar també d’aquest model la importància que pren la comunitat, per la riquesa de recursos que pot aportar, i va remarcar la necessitat d’establir xarxes i sinèrgies que ens permetin avançar conjuntament cap a una societat més igualitària i justa per a tots i totes.

Quant a l’atenció integral, Rodríguez va explicar que el que planteja és que les intervencions i polítiques dirigides a persones amb discapacitat i/o situacions de dependència prioritzin que les persones puguin romandre a casa seva, i integrades al seu entorn, amb el suport coordinat dels serveis i programes que requereixin (salut, educació, atenció social, vivenda, transport…). Segons Rodríguez, “l’evolució hauria de ser anar cap a vivendes i prescindir dels centres però com els centres existeixen hem de veure com els podem fer evolucionar cap a ‘llars’, on la gent se senti com a casa”. També va dir que urgeix desenvolupar l’assistència personal com a recurs perquè és la millor manera d’afavorir una vida autònoma a la pròpia llar.

Per últim, Pilar Rodríguez va recordar el model d’Atenció Integral i Centrada en la Persona (AICP) radica en dos conceptes claus que són dignitat i drets, i es fonamenta en el foment de l’autonomia personal i en el respecte al dret a decidir de totes les persones, que es recullen a la Convenció del Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU i la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència.

ECOM, defensora dels drets

Sent com és defensora dels drets de les persones amb discapacitat física, ECOM s’ha plantejat el repte de promoure l’avenç d’aquest nou model d’intervenció en el si de la pròpia federació i de les entitats que la componen. Per això, coincidint amb la celebració de la seva Assemblea General, va voler oferir-les una primera aproximació teòrica al model, amb una de les expertes en aquesta matèria.

ECOM fa anys que reivindica el dret a decidir de les persones amb discapacitat física sobre la seva pròpia vida i la seva participació en la definició dels serveis, i ho fa a través del Servei d’Assistència Personal (SAP), un servei que enguany acompleix 10 anys des de la seva posada en marxa.

També presta el servei per via privada, a qui ho pugui necessitar. En total ofereix el servei a una setantena de persones. ECOM lamenta que després de 10 anys avui siguin poques les persones que poden accedir a aquest servei en unes condicions que els garanteixin poder dur a terme un projecte de vida independent i reclama a les Administracions que s’avanci en el seu desplegament i en la definició de la figura de l’assistent personal, qüestions encara pendents.

Convençuda que el Servei d’Assistència Personal és la millor fórmula per a l’autonomia personal, ECOM està liderant la seva defensa a Catalunya però també a la resta de l’Estat, a través de la seva col·laboració amb PREDIF, plataforma de què forma part. Així recentment ha participat en l’elaboració de l’Informe “Situación de la Asistencia Personal en España”, promogut per la Dirección General del IMSERSO, Fundación ONCE, Federación Nacional ASPAYM i PREDIF. I aquesta mateixa setmana ha estat present i ha participat, exposant la seva experiència en la gestió del SAP, al I Congrés Internacional d’Assistència Personal, promogut per PREDIF a Valladolid.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

La Generalitat suspèn la tramitació de sol·licituds dels ajuts Covid-19 al pagament del lloguer

El Govern ha rebut un allau de sol·licituds // Foto: Obra Social "la Caixa" Dimecres es va publicar...

La Comissió de Govern de la RGC fa una declaració conjunta sobre l’Ingrés Mínim Vital

Reunió de la Comissió de Govern de la RGC // Foto. gencat La Comissió de Govern de la...

Usuaris d’ASPID gaudeixen d’una paella solidària del xef Mateu Blanch

Bibiana Bendicho amb Mateu Blanch al restaurant Caravista // Foto: ASPID Un total de 23 usuaris d’ASPID han...

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...