21.4 C
Barcelona
Dimarts, 7 juliol, 2020

ECOM denuncia falta de voluntat política per garantir els drets de les persones amb discapacitat

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

ecom-manifest-drets-persones-discapacitat
Cartell del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat // Foto: ECOM

ECOM, el moviment associatiu que aplega més de 145 associacions de persones amb discapacitat, ha aprofitat la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, per fer un manifest que recull tota una sèrie de reivindicacions del sector per garantir els drets d’aquest col·lectiu, que representa un 3,8% de la població a Catalunya.

Comença per lamentar que desprès de 10 anys de l’aprovació de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, “el fet més transcendental i amb és càrrega de transformació mai produït en relació als drets de les persones amb discapacitat”, s’ha avançat poc en la línia que apunta aquest tractat internacional.

El manifest d’ECOM no s’oblida del clar retrocés que ha patit el col·lectiu de les persones amb discapacitat a conseqüència de la crisi econòmica, que ha vist les retallades importants en sanitat, en els recursos destinats a la inserció laboral i l’educació inclusiva, l’augment del copagament per part dels usuaris en el serveis socials, la pèrdua de prestacions i suports per a les persones en situació de dependència, etc. En aquest últim apartat, el manifest destaca l’atac atroç a la Llei de la Dependència (de la qual s’acompleixen també deu anys) “que ha deixat molt devaluada la que havia de ser l’eina estrella del sector i que al final ha deixat les persones sense el suport que els corresponia per Llei i com a dret bàsic”, assegura el president d’ECOM, Antonio Guillén.

Respecte la situació actual a Catalunya, ECOM reclama més voluntat i consens polític ja que, com apunta el seu president, “les baralles entre els polítics les acaben pagant els ciutadans”. Guillén incideix en què “la normativa actual queda llastrada per la manca de finançament i argumenta que l’autonomia personal de les persones amb discapacitat només es pot obtenir afavorint amb ajuts econòmics directes la inserció laboral, un dels pilars bàsics per a l’autonomia de les persones”.

En aquest sentit l’entitat demana valentia política i un compromís més social en l’acció de govern i la gestió parlamentària, que s’hauria de veure reflectit en els pressupostos de 2017 “amb una distribució adequada dels recursos i que posin per endavant les necessitats de les persones”. Així mateix, reclama una major acció política ja que l’existència de drets no és una condició suficient. “És necessari empoderar les persones amb discapacitat en relació a aquests drets a l’autonomia personal o dret a decidir, l’educació, el treball, les prestacions socials i la participació”, remarca Guillén.

A través del manifest, ECOM també reclama al Govern a que s’aprofitin els futurs Decrets d’Accessibilitat de Catalunya i el Decret d’Educació, ambdós en tràmit, per avançar en temes com l’accessibilitat universal, l’escola inclusiva i l’autonomia de les persones amb discapacitat, alhora que alerta del perill que s’està percebent de que el nou Decret d’Accessibilitat suposi un retrocés en aspectes com permetre la construcció d’edificis no accessibles i demana que s’aprofiti l’actualització d’aquesta normativa per resoldre buits legals com és l’accés de persones amb scooters al transport públic.

La bateria de reivindicacions que ECOM fa al Govern a través d’aquest manifest es completa amb la demanda de més celeritat en l’aplicació dels acords assumits, com és el cas dels acords referents al copagament (increment dels diners de butxaca i definició d’un nou model de copagament), el qual fa mesos que es va signar i encara no ha començat a fer-se efectiu ni les persones se n’han pogut començar a beneficiar.

Al mateix temps el manifest d’ECOM és una crida a les persones amb discapacitat física i les associacions per seguir treballant plegats i fent pressió per liderar el veritable apoderament del col·lectiu i “ser agents de la pròpia inclusió”.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Les comunitats de propietaris poden sol·licitar crèdits al 2% d’interès per obres d’accessibilitat

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i...

La Generalitat obre la convocatòria d’ajuts per fer obres d’accessibilitat a l’interior dels habitatges

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Agència...

L’ADFO celebrarà Sant Jordi el 23 de juliol amb un catàleg de productes adaptats a la situació

L’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO) s’ha proposat celebrar enguany Sant Jordi, sigui com sigui, i ja...

Nou pla de contingència del Govern per protegir les residències d’un possible rebrot a la tardor

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba...

El periodisme que et falta

En els darrers anys m’he estat formant en periodisme amb l’objectiu de poder contribuir a una comunicació...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -