La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha comparegut aquest matí davant la Comissió de Drets Socials del Parlament per abordar la situació dels pagaments indeguts a beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). La consellera ha explicat que el seu departament està estudiant diverses mesures per resoldre aquesta qüestió, incloent la possibilitat d’impulsar una amnistia per a les famílies vulnerables afectades, sempre que puguin demostrar que no han actuat de mala fe i que es mantinguin en situació de vulnerabilitat en el moment de rebre les notificacions.
Durant la seva intervenció, Martínez Bravo ha destacat que aquesta situació és conseqüència de problemes heretats, però que el nou executiu està treballant des del primer dia per trobar una solució. Tot i que el marc legal actual no permet aturar l’enviament de notificacions per reclamacions de pagaments indeguts, la consellera ha explicat que s’estan avaluant vies legals per evitar que aquests casos afectin de manera injusta les famílies vulnerables.
En els darrers quatre anys, la Direcció General de Prestacions Socials ha gestionat prop de 160.000 prestacions de RGC, de les quals s’ha detectat un possible pagament indegut en 12.503 casos. De moment, en 2.829 d’aquests casos ja s’ha confirmat la necessitat de retorn dels imports, amb una mitjana de 7.757 euros per persona afectada, tot i que s’espera que altres devolucions siguin inferiors.
La consellera ha atribuït la problemàtica a deficiències en el disseny de la prestació, afirmant que el Departament està treballant en un pla de xoc per reformar el sistema. Aquest inclou el reforç dels equips i la millora de la interoperabilitat i el creuament de dades entre administracions per evitar errors futurs. Així mateix, ha subratllat la necessitat de reformar la llei de l’RGC per crear un sistema més automatitzat i basat en dades.
Finalment, Martínez Bravo ha assenyalat que caldrà avançar cap a un nou model de prestacions socials tant a Catalunya com a Espanya, amb millores en instruments com l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i les Pensions No Contributives (PNC), per tal de garantir una major protecció social.