Dijous, 18 juliol 2024
IniciRECERCA I TECNOLOGIADos estudiants de la UOC creen una app capaç de detectar de...

Dos estudiants de la UOC creen una app capaç de detectar de manera precoç malalties oculars que causen ceguesa

‘BegIA’ es basa en intel·ligència artificial i es capaç de diagnosticar si la persona pateix glaucoma, retinopatia diabètica o catarates

app diagnostic precoç malalties oculars ceguesa
El dioagnòstic precoç permet derivar el pacient cap l’especialitsta adequat // Foto: ONCE

Mai havia estat tan senzill diagnosticar les malalties oculars que causen la ceguesa. Dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) del màster universitari de Bioinformàtica i Bioestadística han desenvolupat una aplicació mòbil capaç de detectar en qüestió de segons si una persona pateix glaucoma, retinopatia diabètica o cataractes, tres de les causes més freqüents de pèrdua de visió i ceguesa al món.

A partir d’una selfie, una intel·ligència artificial analitza la imatge i emet un diagnòstic que, en cas de ser positiu, canalitza la persona cap a l’especialista més adequat.

El projecte, anomenat begIA, està pensat sobretot per utilitzar-se en qualsevol part del món on no hi hagi un accés fàcil a la sanitat, i ha estat el guanyador del Premi Ramon Molinas Foundation a l’Impacte Social de l’edició 2023 de l’SpinUOC, un programa d’emprenedoria i transferència de coneixement de la Universitat.

García Atutxa, físic especialitzat en anàlisi de dades, juntament amb Francisca Villanueva-Flores, bioquímica especialista en malalties degeneratives, han desenvolupat una tecnologia pionera capaç d’oferir un prediagnòstic oftalmològic que pot destriar entre diferents malalties alhora.

- PUBLICITAT -

begIA es basa en un algorisme d’intel·ligència artificial de xarxes neuronals que és capaç de reconèixer en una imatge frontal de la cara de la persona presa amb el mòbil, mitjançant tècniques d’aprenentatge profund, si té alguna malaltia ocular.

“La idea de begIA sorgeix d’una experiència personal. Un familiar que patia diabetis de tipus 2 va començar a perdre molta visió, fins al punt que va haver de deixar de conduir i era incapaç de llegir”, expliquen Igor García Atutxa i Francisca Villanueva. “Va desenvolupar retinopatia diabètica, una malaltia ocular que causa pèrdua de visió, la incidència de la qual es pot reduir mitjançant un diagnòstic precoç”, afegeixen.

Els impulsors d’aquest projecte, que s’adhereix als principis de la iniciativa del projecte VISIÓ 2020 desenvolupat per l’OMS per a la prevenció de la ceguesa, estimen que d’aquí a dos anys podria ser al mercat.

A més de l’algorisme, els estudiants del màster de la UOC també han creat una primera versió de l’aplicació mòbil per a Android. “Ens vam presentar a l’SpinUOC perquè volíem intentar desenvolupar una aplicació més sofisticada que, a més de detectar la malaltia, tingués més funcionalitats i pogués funcionar bé en qualsevol mòbil amb una capacitat de còmput limitada”, explica aquesta parella d’alumnes.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Ves al contingut