Dijous, 13 juny 2024
IniciDESTACADESDincat celebra l'aprovació de l'Estratègia Estatal de Desinstitucionalització, però demana compromís a...

Dincat celebra l’aprovació de l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització, però demana compromís a la Generalitat

L’entitat recorda que aquesta estratègia no és vinculant per a les administracions autonòmiques i per això demana al nou Govern que sigui valent fent polítiques públiques i invertint els recursos necessaris per fer de Catalunya una societat realment inclusiva

estratègia nacional de desinstitucionalitzacio
Una persona amb discapacitat intel·lectual comprant fruita // Foto: Fundació Ilersis

Aquest matí, el Consell de Ministres ha aprovat la nova Estratègia Estatal de Desinstitucionalització, un pas important cap a la transformació dels models de vida i suports per a les persones amb discapacitat intel·lectual a Espanya. Dincat, l’organització representativa del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha aplaudit aquesta decisió i ha subratllat la seva importància per garantir els drets d’aquest col·lectiu.

L’estratègia busca alinear-se amb la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat de l’ONU, que reconeix el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a viure en comunitat, considerant els seus desitjos i preferències com a elements clau dels suports que reben. Aquest enfocament implica un canvi cultural en l’atenció a aquestes persones, transformant la tipologia de centres i serveis, millorant les polítiques de suport i cures, i promovent entorns comunitaris més inclusius i accessibles.

No obstant això, Dincat recorda que aquesta estratègia no és vinculant per a les administracions autonòmiques. Per aquest motiu, exigeix al pròxim Govern de la Generalitat que no ignori aquesta oportunitat i que es comprometi a aplicar-la, desenvolupant polítiques públiques i invertint els recursos necessaris per fer-la una realitat a Catalunya.

PUBLICITAT

En aquest sentit, Víctor Galmés, director de Dincat, ha declarat que “el camí cap a la desinstitucionalització és una realitat necessària si volem ser una societat realment inclusiva. Tanmateix, no és un camí fàcil, està plegat d’obstacles i, per això, cal posar-se les piles. Cal reconèixer i promoure el dret de totes les persones, independentment de la seva situació, a tenir els suports que precisi per a poder dur a terme el seu projecte de vida independent, participant plenament en la societat i prenent les seves pròpies decisions. Esperem que l’Estratègia no quedi en paper mullat.”

Dincat demana valentia a l’administració pública, apostant per models i projectes que segueixin la nova estratègia i que contribueixin a la desinstitucionalització efectiva, proporcionant els recursos adequats per fer-ho possible.

“Mi Casa: una vida en comunidad”: un projecte referent

En els darrers dos anys i mig, Dincat ha impulsat a Catalunya el projecte estatal “Mi Casa: una vida en comunidad”, amb l’objectiu de garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a viure en comunitat i a prendre les seves pròpies decisions. Aquest projecte pretén testejar nous models de vida, permetent que aquestes persones visquin pel seu compte en habitatges comunitaris, amb oportunitats de tenir vides normalitzades i participar en la societat com qualsevol altre ciutadà.

PUBLICITAT

Gràcies a aquest projecte i la implicació de nou entitats del territori (Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis), s’han creat 22 habitatges pilot. Ja són 82 les persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport que han passat a viure en comunitat, comptant amb els suports necessaris per a decidir per elles mateixes.

Aquest projecte d’innovació de Plena Inclusión, que es desenvolupa entre 2022 i 2024, està implementat en set comunitats autònomes i compta amb el suport del Govern d’Espanya a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pel programa NextGenerationEU. A Catalunya, el projecte compta amb un finançament estimat de cinc milions d’euros dels Fons Next Generation i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que ha dotat 33 places amb una estimació de prop d’un milió d’euros per al 2024.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content