
El Dr. Pablo Villoslada, director del programa en Neurociències de l’Hospital del Mar Research Institute i cap del Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar, encapçala un estudi revolucionari per predir l’evolució de l’esclerosi múltiple (EM) mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial.
Aquest treball, publicat recentment a la revista Journal of Neurology, sorgeix del projecte Sys4MS de la Comissió Europea, comptant amb la col·laboració d’institucions de prestigi com l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat Charité de Berlín i altres entitats europees.
Amb la participació de més de 300 pacients diagnosticats amb EM i un grup de control d’individus sans, l’estudi ha durat dos anys, durant els quals s’han recollit dades exhaustives sobre l’estat de salut dels participants. Això ha inclòs avaluacions clíniques, proves d’imatge com la ressonància magnètica cerebral i anàlisis genètiques i immunològiques. Les dades obtingudes han estat validades amb una segona cohort de 271 pacients amb EM.
Els resultats d’aquesta investigació han revelat que l’eina desenvolupada amb tècniques d’intel·ligència artificial té una elevada precisió en la predicció de l’evolució de l’EM, especialment en identificar aquells pacients que experimentaran canvis significatius en el seu estat i requeriran ajustos en el tractament. Segons el Dr. Villoslada, aquesta eina proporciona una guia valuosa per als metges en la presa de decisions sobre el maneig de la malaltia.
Encara que no estigui preparada per a la pràctica clínica, aquesta eina predictiva pot tenir un impacte considerable en la millora del tractament de l’EM. La combinació d’informació clínica i d’imatges com la ressonància magnètica ha demostrat ser particularment útil en la predicció de l’evolució de la malaltia, segons la Dra. Sara Llufriu, neuròloga de l’Hospital Clínic de Barcelona i col·laboradora de l’estudi.
Els investigadors ja estan treballant en la continuació d’aquest estudi, amb l’objectiu d’ampliar el període de seguiment dels pacients fins a set anys. Aquesta investigació continua oberta amb l’esperança de proporcionar noves eines i estratègies per millorar la qualitat de vida dels pacients amb EM i oferir una millor comprensió de la malaltia.