Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATConfederació ASPACE reclama l’assistència personal com un dret essencial per a la...

Confederació ASPACE reclama l’assistència personal com un dret essencial per a la inclusió de les persones amb discapacitat

En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

assistència personal persones amb paràlisi cerebral
L’assitència personal es bàsica per les persones amb paràlisi cerebral // Foto: Associació Esclat

La Confederación ASPACE ha emès una sol·licitud en el marc del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, per destacar la importància de l’assistència personal com un dret essencial que fa possible la vida independent de les persones amb majors necessitats de suport.

Aquest dia es centra en la figura de l’assistència personal com a suport en totes les activitats de la vida diària, brindat per professionals especialitzats en fomentar l’autonomia i la vida independent de les persones amb pluridiscapacitat. La Confederación subraya que sense l’assistència personal no és possible accedir al conjunt de drets reconeguts a les persones amb discapacitat.

En l’actualitat, moltes persones amb grans necessitats de suport troben dificultats per integrar-se en entorns comunitaris, ja que no poden accedir a l’educació superior, l’ocupació, l’ofici o la participació pública a causa de la prestació per a l’assistència personal és incompatible amb els serveis essencials per a l’assistència personal. col·lectiu i ofereix una cobertura màxima de 70 hores mensuals. Esta situació, segons l’entitat, va en contra de la Convenció de Drets de Personas amb Discapacitat i dels principis de la vida independent.

En el cas de les persones amb paràlisi cerebral, posar les seves decisions i preferències en el centre de les seves vides requereix un ventall de suports personalitzats i mesura. L’especificitat d’aquests suports i la pluridiscapacidad característica d’aquestes persones situen l’assistència personal en el nucli de la vida independent.

La Confederación ASPACE destaca que gràcies a l’impuls de la discapacitat organitzada, la societat avança gradualment cap a l’accessibilitat universal. La mobilitat inclusiva i la garantia de drets a través de la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta d’Estacionament seran dos hits en el marc d’una Europa comú que reconeix la discapacitat i la lluita contra la seva exclusió.

En el cas de les grans necessitats de suport, un entorn accessible és només un dels elements necessaris per a la participació pública; l’assistència personal és la figura que proporcionarà un accés complet a la vida independent a la Unió Europea.

Per tot plegat, la Confederació ASPACE sol·licita el desenvolupament de l’assistència personal mitjançant una sèrie de mesures, com a prioritzar aquesta figura per cobrir les grans necessitats de suport amb una dotación suficient per oferir totes les hores d’assistència personal que cada persona necessiti. També aboga per incloure l’assistència personal en el catàleg de serveis de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència per assegurar la compatibilitat de l’assistència personal amb el resta dels serveis de la Llei.

De la mateixa manera, recorda la importància de crear itineraris de formació específics sobre pluridiscapacitat i grans necessitats de suport per a l’especialització d’assistents personals. En aquest sentit, destaca la necessitat de comptar amb el teixit associatiu per a l’elaboració d’aquests itineraris, en línia amb la formació per a l’assistència personal impulsada per la Confederació ASPACE en el marc del Projecte RUMBO finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation EU.

Tanmateix, la Confederació ASPACE reclama que s’estengui la figura de l’assistència personal a totes les activitats de la vida diària per garantir la seva funció en l’accés a la vida independent de les persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport, promovent la autonomia i la participació. A més, aboga per desvincular el salari de la persona amb la paràlisi cerebral dels requisits per accedir i quantificar la prestació per a la contractació de l’assistència personal, ja que aquesta figura és essencial per a la inserció laboral de les persones amb grans necessitats de suport.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content