
Les persones amb discapacitat, així com les federacions i entitats del sector de la discapacitat a les Terres de Lleida, han alçat la veu aquest dissabte, 2 de desembre, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre).
Amb el lema “Som persones. No ens etiquetis”, aquest dissabte es van dur a terme diverses activitats a Lleida. En aquestes activitats van participar 150 persones de set entitats socials lleidatanes dedicades a la defensa dels drets de les persones amb discapacitat.
L’acte de lectura del manifest va ser presentat per Postureig de Lleida i Joan Sorribes a la Sala Jaume Magre. La lectura va ser traduïda a la llengua de signes pels alumnes del CFGS de Mediació Comunicativa de l’INS Ronda. El manifest, sota el lema “Som Persones. No ens etiquetis”, volia evidenciar les dificultats principals amb què es troba el col·lectiu pel que fa al tracte i les discriminacions que pateixen quan la societat l’etiqueta. Aquest document va ser llegit per una persona representant de cada federació i entitat organitzadora, en versió Lectura Fàcil. Aquest manifest va ser elaborat per les persones del servei “Fem-ho Fàcil” de la Fundació ASPROS, col·laboradors de la jornada.
Les associacions convocants de l’acte van fer una crida pública al canvi en la mentalitat i en el llenguatge utilitzat per la societat envers les persones amb discapacitat i van demanar un tracte inclusiu, també en el llenguatge, que elimini els estereotips i les fórmules despectives, desfasades. o que discriminen.
Diverses entitats van manifestar les seves reivindicacions durant l’acte:
Així, FeSalut va defensar la igualtat i la no discriminació, com a dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
La Federació ALLEM va reclamar un tracte que reconegui les persones amb discapacitat com a ciutadans de ple dret, evitant referir-se a elles com a “discapacitades”.
Down Lleida va demanar que és valor la seva veu i es reconeguin les seves capacitats, rebutjant l’ús d’etiquetes que generin dubtes, pors i inseguretats.
La Federació ECOM–ASPID va cridar a un canvi de mirada per garantir la igualtat de condicions i oportunitats, amb l’objectiu de normalitzar la presència de persones amb discapacitat a la societat.
Salut Mental Catalunya va criticar les etiquetes despectives associades a les persones amb problemes de salut mental, demanant una percepció més realista i respectuosa.
FEPCCAT–AREMI va destacar la importància de conèixer la persona més enllà de les etiquetes, ja que la discapacitat no defineix la seva identitat.
Finalment l’ONCE va instar a utilitzar una terminologia respectuosa i actualitzada en referir-se a les persones amb discapacitat, promocionant la diversitat i exigint igualtat d’oportunitats.
L’acte va concloure amb una representació simbòlica de trencament d’etiquetes, simbolitzant el pas cap a una societat més inclusiva i justa. A continuació, va tenir lloc una batucada a càrrec del grup Tamtamtukem que va recórrer els carrers de Lleida per reivindicar els lemes de la campanya “Som Persones #NoEnsEtiquetis”.