Diumenge, 23 juny 2024
IniciDESTACADESBrussel·les presenta la nova Targeta Europea de Discapacitat i demana millorar-ne la...

Brussel·les presenta la nova Targeta Europea de Discapacitat i demana millorar-ne la d’estacionament

Facilitarà l’accés al dret a la lliure circulació de les persones amb discapacitat pels països comunitaris

vera jourovà vicepresidenta comissio europea presentació targeta europea de discapacitat
Vera Jourovà, videpresidenta de la Comissió Europea en Valors i Transparència, durant la presentació // Foto: Comissió Europea

La Comissió Europea va presentar aquest dimecres una proposta legislativa amb la introducció d’una Targeta Europea de Discapacitat i la millora de l’actual Targeta Europea d’Estacionament per a persones amb discapacitat, que seran reconegudes a tota la UE.

Aquesta proposta facilitarà l’accés al dret a la lliure circulació de les persones amb discapacitat en garantir l’accés a condicions especials, tracte preferent i drets d’estacionament en igualtat de condicions quan visitin un altre Estat membre.

Respecte a la Targeta Europea de Discapacitat, servirà com a prova reconeguda de discapacitat a tota la UE i garantirà la igualtat d’accés a condicions especials i un tracte preferent als serveis públics i privats, com el transport, els esdeveniments culturals, els museus, els centres esportius i de lleure; i els parcs d’atraccions. Serà expedida per les autoritats nacionals competents i complementarà les targetes o certificats nacionals existents.

Quan a una persona no se li reconeix la condició de discapacitat a l’estranger no pot accedir a condicions especials i a un tracte preferent en visitar altres estats membres, com ara l’accés gratuït o prioritari, les tarifes reduïdes o l’assistència personal. Per abordar aquesta qüestió, la Comissió proposa crear una Targeta Europea de Discapacitat normalitzada.

Aparcament

D’altra banda, el transport privat en automòbil garanteix l’autonomia a moltes persones amb discapacitat i és la millor o única forma de viatjar i desplaçar-se amb independència. Les millores proposades de l’actual Targeta Europea d’Estacionament permetran a aquest sector de la població accedir als mateixos drets d’estacionament disponibles a un altre Estat membre de la UE. Tindrà un format comú vinculant que substituirà les targetes d’estacionament nacionals per a les persones amb discapacitat i serà reconeguda a tota la Unió Europea.

La vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Valors i Transparència, Vera Jourová, ha explicat en una roda de premsa a Brussel·les (Bèlgica) que es tracta d’“una proposta important” perquè prop de 87 milions de persones amb discapacitat viuen a la UE i ” cada dia s’enfronten a reptes i barreres” quan “tenen els seus drets”, que “no poden canviar quan creuen fronteres”. “Moltes vegades, es troben amb problemes per desplaçar-se a un altre Estat membre i això les descoratja”, ha afegit.

PUBLICITAT

Jourová ha subratllat que les dues targetes “faran la vida més fàcil per a aquest grup de persones a tota la UE” i ha afegit que els Estats membre continuaran sent els encarregats de regular les condicions per obtenir l’estatus de discapacitat a cada país.

Per part seva, la comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli, ha indicat que la Targeta Europea de Discapacitat estarà disponible “en versió digital” i ha destacat que les persones amb discapacitat s’enfronten sovint amb un reconeixement “limitat” als llocs d’estacionament.

Accessibilitat

Per facilitar-ne l’ús i reduir la càrrega administrativa, la Directiva proposada exigirà als països de la UE que facilitin les targetes tant en versió física com digital, posin a disposició del públic les condicions i normes per a l’expedició o retirada de les targetes en formats accessibles i s’assegurin que els proveïdors de serveis ofereixin informació sobre les condicions especials i el tractament preferencial per a les persones amb discapacitat en formats accessibles.

Per tal de garantir-ne el compliment, els Estats membres han de vetllar perquè les persones amb discapacitat, les seves organitzacions representatives i els organismes públics pertinents puguin prendre mesures d’acord amb la legislació nacional en cas necessari. Després de l’adopció de la Directiva al Dret nacional, la Comissió sol·licita als Estats membres que imposin multes i apliquin mesures correctores en cas d’infracció.

La proposta de l’Executiu comunitari es debatrà al Parlament Europeu i al Consell Europeu. Un cop adoptada, els Estats membres disposaran de 18 mesos per incorporar les disposicions a la legislació nacional.

Aquesta iniciativa de la Comissió Europea es basa en els resultats del projecte pilot de la Targeta Europea de Discapacitat dut a terme a vuit països (Bèlgica, Xipre, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, Itàlia, Malta i Romania) entre 2016 i 2018. A més, integra les idees d’una consulta pública recent, que va recollir més de 3.300 respostes, el 78% de les quals eren de persones amb discapacitat.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content