
La temporada de bany ja ha començat, i les persones amb discapacitat no podran banyar-se en els llocs adaptats de les tres platges de Barcelona: Sant Miquel (Barceloneta), Nova Icària, i Fòrum. No hi haurà monitors ni personal per a auxiliar a les persones amb mobilitat reduïda perquè accedeixin a l’aigua. La raó és que la Comissió de Platges de l’Ajuntament, encara no ha firmat el contracte amb Aunar, l’empresa concessionària, perquè li manca un paper d’Hisenda, que no li ha arribat.
La Plataforma d’Accessibilitat a les Platges de Barcelona (PAPB) exigeix solucions aquest mes, per a poder-se banyar com a tothom a l’inici de la temporada de banys. Denuncien la manca de previsió de la Comissió de Platges, que va convocar el concurs massa tard, malgrat que els responsables de la Plataforma van estar al darrere d’aquest tema des de principis d’any. No estan disposats a esperar 2 mesos més fins que es posi en marxa el servei, una situació que ja va passar fa dos anys, quan no es van poder banyar fins el mes de juny, i després d’organitzar diverses accions de protesta van aconseguir avançar la data del bany assistit.
Carme Riu, Angel Urraca i Josefina Mompeó, que formen part de la Plataforma, i van tenir una reunió amb els responsables de l’Ajuntament, i després van decidir a convocar una concentració el dissabte 22. Per veure si es pot solucionar el tema abans, tal com va passar l’any passat. Cal tenir en compte que al 2022 les persones amb discapacitat usuàries de les platges, van ser gairebé 8.000, i encara que van considerar que l’Institut Municipal de persones amb discapacitat (IMPD), que els representa no havia complert les seves promeses i responsabilitats, però almenys van poder banyar-se al maig, malgrat les deficiències dels serveis. No n’hi havia tot el necessari ( poc personal, horari reduït, cadires amfíbies, dutxes adaptades i vestidors, etc…)
Carme Riu, presidenta de Dones No Estàndards, entitat promotora de la lluita per l’accessibilitat a les platges, des de fa molts anys, recorda que l’any passat va poder banyar-se el 2 de maig. “Era la primera vegada que ho feia tan aviat, l’endemà que s’obrissin els 3 punts de servei perquè persones amb mobilitat reduïda ens poguessin banyar”, explica.
Aunar, l’empresa concessionària no ha pogut signar el contracte amb IMPD, per no presentar a temps un certificat de que està al corrent de pagament amb Hisenda. A la reunió del grup d’integrants de la Plataforma amb tècnics del consistori, els va comunicar que volien posar en marxa un procediment d’urgència per a arreglar la situació. “Però no ens fiem, perquè la resolució pot demorar-se unes vuit setmanes”, especifica Àngel Urraca, un dels portaveus de l’entitat.
“L’any passat, va haver-hi dies que arribem a ser 130 persones juntes. Sempre hi ha aglomeracions”, afegeix Josefina Mompeó. “La majoria de la gent ve a la vila Olímpica perquè fins al Fòrum no és fàcil arribar en transport públic, i l’espai en Sant Miquel és molt petit. A més, ve gent de fora de la ciutat perquè no tenen serveis més propers”.
La protesta que han organitzat el dissabte 22, s’ha convocat perquè malgrat les converses amb el consistori i el IMPD, no s’accepta la fórmula provisional que proposen com a pal·liatiu “és insuficient. “No solucionaria res. El servei és perquè puguem banyar-nos. Si no ens ajuden, no podem accedir a l’aigua. I per a prendre el sol podem estar en qualsevol espai com la resta de la ciutadania” remarca Riu. Lamentablement, i encara que estem en període preelectoral no sembla que aquest tema tingui prioritat.