Dimarts, 19 octubre 2021
IniciOpinióCom triar el calçat adequat per a cada nen?

Com triar el calçat adequat per a cada nen?

calçat nens
Una bona tria del calçat dels nens és important pel seu desenvolupament // Foto: PXHere

Tornem a l’escola! Amb aquesta volta sorgeixen de nou dubtes i incerteses. Per això, avui ens centrarem en aclarir tot el relacionat al voltant del calçat dels més petits. Quines característiques ha de reunir per evitar lesions en els peus i no interferir en el desenvolupament fisiològic o típic de l’estructura? Què passa amb el desenvolupament de l’arc intern? Així com la seva funció, com triar la talla correcta i quan s’han de canviar per uns altres.

Primer de tot, és important saber que la meitat de la longitud total que arribarà al peu de l’infant quan arribi a l’edat adulta es produirà al voltant dels 12 i 18 mesos d’edat. A més, la meitat de l’alçada de l’adult s’aconsegueix als 2 anys, i la meitat de la longitud dels membres inferiors entre els 3 i 4 anys. Per tant, el creixement tan ràpid que experimenta el peu d’un nen requereix canvis freqüents de calçat, de manera que, cal estar pendents, ja que els nens no refereixen dolor o molèsties quan el calçat se’ls va quedant petit.

Durant la gestació, a les 4 setmanes, apareix un primordi o prolongació d’on es desenvoluparà l’extremitat inferior i a partir d’ell el peu, al voltant de la setena setmana de vida del fetus. La conformació de l’estructura del peu, que influirà en la seva funció dinàmica durant la marxa, la carrera o els salts, es va adquirint a mesura que avança l’edat de l’infant. Els lactants presenten un peu pla, podríem anomenar “fisiològic”, ja que es troba dins del desenvolupament típic propi de període d’edat en què es troba. L’aspecte aplanat del peu es deu a una combinació de gran quantitat de pannicle adipós en el teixit cel·lular subcutani del coixinet greix plantar, que oculta l’arc intern del peu, i la laxitud articular que li confereix un excés de flexibilitat, el que fa que col·lapsi o baixi l’arc intern. Per això, molts pares recorren a calçat les plantilles interiors presenten un suport en l’arc intern per afavorir la seva aparició, sense ser necessari, ja que s’ha referit a la literatura científica la seva ineficàcia, sent altres motius els implicats en la dificultat de la seva adquisició. Un altre motiu de consulta és si les sabates han de presentar altres peces com el taló de Thomas per compensar la postura de peu. Actualment, això ja no és necessari, ja que és preferible prescriure suports plantars (plantilles) amb additaments encaminats a la compensació de la funció alterada. Aquests suports plantars sempre han d’anar prescrits per personal sanitari capacitat per a això.

D’altra banda, hi ha estudis que estableixen una associació entre el nombre d’hores diàries d’ús del calçat i el desenvolupament de l’arc intern, i és millor menys hores d’ús mitjana a el dia. Pel que els nens poden caminar descalços o amb mitjons a casa. Per evitar frecs amb objectes o mobles, i traumatisme en dits i ungles, o possibles accidents, han d’usar sabatilles infantils.

Cal recordar que no s’ha de calçar amb sabates als nens fins que no comencin a caminar, ja que la sola, tot i ser flexible, dificulta el moviment tan ampli que presenta el peu i impedeix que el nen pugui tocar-se els peus i explorar el seu pròpia sensibilitat. Referent a això, hi ha estudis que justifiquen aquesta mesura per trobar evidència positiva per al desenvolupament cognitiu de l’infant. D’altra banda, el reflex de Babinsky està present en condicions normals en els nadons fins als 12 mesos, apareix al fregar de la vora externa dels peus fins als dits, de manera que no seria tampoc convenient que el nen porti una sola en aquest període, encara que sigui molt flexible. Seria més adequat un mitjó com a protecció enfront del fred o frec i deixar-lo nu quan les condicions ho permetin.

S’ha d’evitar fer un ús molt repetit i continuat de calçat tipus bota o abotinado. El més adequat és que el calçat acabi per sota dels mal·lèols per deixar llibertat de moviment a l’articulació de turmell, deixant aquest tipus de calçat per a dies de fred o pluja. També s’ha d’evitar l’ús de xancletes i esclops per no portar subjecció al taló.

Està utilitzant el teu fill el nombre de calçat adequat?

Per saber si el nombre de calçat que està usant el nen no és menor que la seva talla actual, en molts calçats infantils trobem una plantilla extraïble on podem testar la longitud dels peus. A la zona posterior presenten una línia a uns dos mil·límetres des de la vora posterior, on es col·locarà la vora del taló, i una altra zona a la part distal, amb una zona marcada on ha de fer límit el final dels dits. Normalment, aquest límit se situa a uns dos centímetres de la vora distal de la plantilla. Quan quedi mig centímetre per a la punta dels dits (generalment, de el dit més llarg del peu) s’hauria de canviar el calçat per una talla més gran. S’ha de realitzar aquesta comprovació cada dos mesos.

La sabata més adequada per al calci en la infància hauria de reunir les següents característiques:

  • Ser transpirable, per mantenir sec el peu i disminuir la incidència de picor per maceració, vermellors i rascades per fricció, i probabilitat d’aparició d’infeccions per fongs i bacteris. Referent a això, molts calçats tenen plantilles especials antibacterianes. Així mateix, s’haurà de canviar de mitjons sempre que sigui possible.
  • Puntera reforçada, per evitar impactes en ungles i dits, ja que aquesta zona és més susceptible de patir a causa de la intensa activitat dels nens pel trot, salts, carreres, etc. A l’estiu, la sandàlia també pot portar puntera per evitar la introducció de cossos estranys en el calçat i, d’igual manera, traumatismes en ungles i dits.
  • Tiradors del darrere, per facilitar la posta del calçat. I sistemes de subjecció de l’avantpeu mitjançant velcro o cordons, per permetre un millor ajust.
  • Contrafort posterior, per a més subjecció de taló i sola rígida, si el nen fa servir suport plantar (plantilles), encara que no sempre és necessari. Quan no es porti tractament ortopodològic les soles de la sabata seran flexibles.
  • Sola antilliscant per disminuir el risc de caigudes.

A més, en Grup Virtus recomanem visitar un especialista en podologia per garantir la salut en els peus dels infants.

Maria de los Ángeles Serrano MorenoPodòloga a Centro Médico Complutense (Grupo Virtus)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES