Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDESTACADESEl COCARMI reclama a Puigdemont la constitució del Consell de la Discapacitat...

El COCARMI reclama a Puigdemont la constitució del Consell de la Discapacitat a Catalunya

campanya 25N diba
cocarmi i carles puigdemont
Trobada dels representants de la discapacitat a Catalunya i Carles Puigdemont // Foto: Imatge cedida per COCARMI

Els presidents de les 10 federacions que integren el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), es va reunir divendres a la tarda amb Carles Puigdemont, en una trobada que va servir per reclarmar-li al president de la Generalitat la constitució urgent del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) i per lliurar-li l’Acord de prioritats en favor de les persones amb discapacitat.

El CODISCAT, que va ser aprovat fa més d’un any, és una reclamació històrica del sector de la discapacitat al nostre país, ja que ha de ser l’espai de treball conjunt entre les entitats del sector i els departaments de la Generalitat que impulsen programes adreçats a persones amb discapacitat. El seu objectiu és avançar en l’efectiu reconeixement dels drets del

col·lectiu i les seves famílies i donar resposta a les seves necessitats. Per això, el president del Comitè, Antonio Guillén, va insistir en la seva constitució urgent “per poder fer un seguiment real de l’evolució de les mesures que s’adopten per garantir els nostres drets”.

Per altra banda, l’Acord de Prioritats a favor de les persones amb discapacitat a Catalunya, és un document que inclou una trentena de mesures que el COCARMI considera prioritàries per a l’actual legislatura, i que ja van fer arribar a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en la trobada que van mantenir recentment.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

En el camp dels drets humans, el COCARMI, que representa més de 700 entitats catalanes, reclama, entre altres coses, l’aprovació d’una Llei Catalana de drets, No Discriminació i Inclusió social de les persones amb discapacitat, el reconeixement dels drets polítics de sufragi i la creació d’una comissió legislativa al Parlament per polítiques integrals de la discapacitat.

Les prioritats en finançament, al seu torn, inclouen el compliment dels compromisos de pagament, facilitar l’accés a mecanismes públics de finançament i regular el concert social com a modalitat de contractació d’entitats socials no lucratives de serveis d’atenció a les persones. A banda, s’insta a eradicar definitivament el joc il·legal al nostre país, que fa un ús fraudulent de la imatge de les persones amb discapacitat.

El COCARMI proposa també accions per promoure l’autonomia personal i atenció a la dependència, tals com aprovar la Llei Catalana per l’Autonomia Personal i la Vida Independent, revisar el model de copagament, augmentar les partides pressupostàries a ajudes tècniques i revisar el catàleg ortoprotèsic. “Hem d’encaminar-nos cap a un model d’atenció centrat en la persona, que respongui millor a les situacions de dependència i reconsideri l’actual model de copagament”, va apuntar el màxim representant del Comitè.

En el camp educatiu reivindica un model d’escola per a tothom a tot el sistema educatiu i en totes les seves etapes. En matèria d’inserció laboral, el Comitè exigeix el compliment de la llei que obliga les empreses a reservar el 2 per cent dels llocs de treball a persones amb discapacitat, així com destinar més recursos per a polítiques actives d’ocupació i per

fomentar la inserció de les persones amb discapacitat tant en l’empresa ordinària com en els centres especials de treball (CET). En aquest sentit, Guillén va insistir que “cal una aposta més decidida per millorar l’ocupació, perquè està demostrat que la inserció laboral de les persones amb discapacitat és una inversió rendible per a la cohesió social”.

L’acord contempla així mateix prioritats en matèria sanitària, on aposta per un model d’integració de l’atenció social, i impulsar polítiques d’envelliment actiu. Quant a accessibilitat, el Comitè vol que es desenvolupi la Llei d’Accessibilitat, ja que s’exhaureix el termini per aprovar-ne el reglament. Alhora, proposa crear un Fons Català per a la Promoció de l’Accessibilitat. Garantir el disseny universal de l’entorn físic, el transport, productes, serveis i comunicacions són altres reivindicacions que el COCARMI va traslladar al president Puigdemont.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

13 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content