
Catalunya és la comunitat autònoma amb més oferta de cinema adaptat per a persones amb discapacitat sensorial, segons l’última anàlisi de l’Agenda Cultural Accessible del Centre Espanyol de Subtitulació i Audiodescripció (CESyA). No obstant això, la crisi sanitària ha fet que el nombre de sessions de cinema accessibles al país caigui un 88,72% respecte al període anterior.
Segons els resultats de l’ACA 2020, Catalunya va oferir 2.339 sessions de cinema accessibles a persones amb discapacitat sensorial, consolidant-se com la comunitat autònoma amb més oferta de cinema adaptat; seguit de prop per la Comunitat de Madrid amb 2.138 sessions accessibles, Andalusia amb 1.547, Comunitat Valenciana amb 980 i Canàries amb 909. Aquesta última va ser l’única CCAA que va mostrar un creixement en el nombre de sessions inclusives en comparació amb el període anterior. De fet, Canàries ha incrementat les seves sessions adaptades un 76% respecte al total de sessions històriques que acumula des del 2014.
El 2020, l’oferta de projeccions de pel·lícules, especialment pel·lícules amb serveis adaptats a persones cegues i/o sordes, ha tingut el major col·lapse dels últims sis anys. La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha colpejat durament el sector exposició a Espanya i les xifres parlen per si mateixes. Si des del 2014 hi ha hagut un creixement ininterromput i constant en el nombre de sessions adaptades per a audiències amb discapacitat, arribant a les 89.627 sessions accessibles el 2019; per al 2020 només hi ha hagut 10.114 sessions de cinema adaptades a tot el país.
“La pandèmia ha afectat tota la població, però especialment les persones amb discapacitat”, explica Belén Ruiz Mezcua, directora del CESyA i professora del Departament de Ciència Informàtica de la UC3M. “Fins al 2019, vam veure amb optimisme com havia arribat l’accessibilitat del cinema per quedar-se. Ara, temem que aquests serveis, que garanteixin la inclusió de tots els ciutadans en la cultura, estiguin en perill”, afegeix.