El passat 3 de desembre, la colla castellera Castellers de la Il·lusió estava actuant a la plaça Universitat de Barcelona en la jornada d’activitats organitzada per la federació Dincat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Era una més de les actuacions d’aquesta colla castellera inclusiva de Valls, la primera i única a Catalunya, i potser al món.
Castellers de la Il·lusió es un projecte que va néixer l’any 2012 dins d’un àmbit empresarial quan un conjunt de companys es va plantejar compartir una activitat entre ells. Com explica el seu cap de colla, Jesús Murillo, “al principi i durant un parell d’anys ens dedicàvem a organitzar iniciatives per donar a conèixer el món casteller des d’una vessant més aviat teòrica”.
Murilllo provenia de la Colla Jove dels Xiquets de Valls i veia com a la colla hi participaven persones amb discapacitat o diferents capacitats que tenien les mateixes sensacions que ell quan feien castells. “Ploraven i s’emocionaven igual que jo”, assegura.
Per això es van decidir a crear la colla Castellers de la Il·lusió, on hi participen persones amb diferents capacitats i on la filosofia és donar a tothom l’oportunitat de ser un més des d’un punt de vista normalitzador.
El cap de colla reconeix que “tal i com estan muntades avui dia les colles convencionals és complicat que treballin per a una persona o per un col·lectiu concret. Potser ho podrien fer les colles més petites”.
Aquest és el valor diferencial del Castellers de la Il·lusió, que està pensada per integrar i no per discriminar. L’Oriol Bertol, membre de la colla que té una discapacitat té clar que “la colla transmet els mateixos valors que tenen a casa: la confiança, el seny, el treball en equip, etc.” “Les persones que formem part de la colla no distingim entre persones que tenen discapacitat o no la tenen. Simplement som persones”, afegeix l’Oriol.
Al llarg dels anys Castellers de la Il·lusió ha anat creixent (són unes 70 persones) i fent-se un nom en el món casteller. El cap de colla explica que “gràcies a les invitacions que ens fan colles petites per participar a places castelleres actualment tenim la nostra agenda de castellers, assajos, tallers, etc. com qualsevol colla”.
Encara que l’objectiu de la colla no és créixer en nombre, sinó fer difusió de la seva activitat i ser un referent com iniciativa inclusiva de les persones amb diferents capacitats en el món casteller. “Ens agradaria ser un exemple perquè sortissin altres colles castelleres com la nostra”, assegura Jesús Murillo.