Dissabte, 23 setembre 2023
IniciDEPENDÈNCIACarles Campuzano: “L’Estat regula obligacions en l’àmbit de la dependència i no...

Carles Campuzano: “L’Estat regula obligacions en l’àmbit de la dependència i no preveu els recursos per finançar-les”

El conseller de Drets Socials assisteix a Madrid al Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per l’Autonomia i Atenció a la Dependència

carles campuzano gencat traspàs (IMV)
Carles Campuzano, conseller de Drets Socials // Foto: gencat

El titular de Drets Socials, Carles Campuzano, ha participat aquesta setmana al Ple del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència. En el decurs de la trobada, que va tenir lloc a la seu del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, s’han abordat, entre d’altres qüestions, la regulació de les prestacions i serveis del sistema de dependència.

ICF23_Baner Financament-300x600

A la reunió, el conseller va lamentar que, en l’àmbit de l’atenció a la dependència, “l’Estat es dedica a regular obligacions, però no preveu els recursos necessaris per finançar-les”, una situació que va titllar “d’insostenible”.Campuzano, que va viatjar a Madrid acompanyat del secretari general, Oriol Amorós i March, va explicar que Catalunya ha votat en contra dels canvis que planteja l’Estat en aquest àmbit, “malgrat puguem compartir el fons, les millores proposades perpetuen una situació financera insostenible i suposen una invasió competencial”.

Campuzano també va explicar que les reformes que l’Estat espanyol vol aplicar en l’atenció a la dependència suposaran un impacte greu en la viabilitat del sistema. En aquest sentit, va denunciar que “Catalunya pateix un infrafinançament crònic i el creixement dels recursos que necessitarem els propers anys per atendre l’envelliment de la població no es poden sostenir amb el model actual”. El conseller va recordar que dels 18.000 milions d’euros invertits en dependència a Catalunya, 3.000 milions són copagament dels ciutadans, 3.000 milions aportacions de l’Estat i 12.000 milions a càrrec de la Generalitat i ha explicat que Espanya destina només el 0,9% del PIB a la dependència, mentre que d’altres països europeus hi dediquen entre el 2 i el 4%.

Segons Campuzano, “s’està discutint un decret del Govern de l’Estat en l’àmbit de la dependència en què es plantegen millores, però que no dona resposta a un problema endèmic”. És per això que el titular de Drets Socials va reclamar obrir un debat al conjunt de l’Estat per fer sostenible el sistema, “un debat que abordi qüestions tan necessàries com la reducció de les llistes d’espera, l’adequació dels serveis i els suports que reben les persones en situació de dependència, la millora de les condicions laborals de les treballadores o la reforma que el sistema necessita per orientar-lo més cap a la vida independent”. “Catalunya vol afrontar aquests reptes, però això no serà possible mentre l’Estat segueixi envaint competències i sense prendre compromís en el finançament”, va reblar.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content