Diumenge, 24 octubre 2021
IniciRecerca i TecnologiaBarraquer participa en un projecte pioner per implantar una nova retina artificial...

Barraquer participa en un projecte pioner per implantar una nova retina artificial que podria tornar la visió

L’implant es podria aplicar en persones dins de 2 anys

barraquer projecte retina artificial ceguesa
El projecte pot suposar una autèntica revolució en l’àmbit de l’oftalmologia // Foto: Fundació Barraquer

La Fundación Barraquer està participant en un projecte tecnològic pioner per implantar una nova retina artificial que obre les portes a tornar la visió a persones amb ceguesa, una tècnica que podria suposar una autèntica revolució en l’àmbit de l’oftalmologia i la discapacitat visual. 

El projecte acaba d’iniciar una de les últimes fases experimentals abans d’aplicar-se a humans. Utilitza grafè, un material d’alta conductivitat, molt flexible i lleuger, que oferiria una alta agudesa visual a persones cegues que pateixen malalties a la capa externa de la retina, com la retinosi pigmentària, la degeneració macular associada a l’edat o la malaltia d’Stargardt, entre altres. 

Sens dubte, el projecte denominat I-VISION (Adaptive Retinal Implant Technology for VisionRestoration), és una bona notícia per les 15.000 persones a Espanya afectades per retinosi pigmentària i les 700.000 per degeneració macular associada a l’edat. 

El que faria el nou dispositiu seria implantar a la part interna de la retina un electroestimulador amb milers d’estimuladors, que s’encarregarien de sortejar el defecte en la retina externa que tenen les persones afectades d’aquestes malalties que causen la ceguesa. 

La utilització del grafè suposa “un gran avenç en visió artificial, ja que aconsegueix una major estimulació de la retina i permet identificar i discriminar millor les imatges, amb el que en el futur, la persones aconseguirà major autonomia”, assegura el doctor Jeroni Nadal, sotsdirector mèdic i coordinador de l’àrea de Retina i vítreo del Centre d’Oftalmologia Barraquer. 

Després d’haver finalitzat el disseny de l’implant, el projecte acaba d’iniciar ara la fase experimental en animals. Un cop validats els resultats i polits tots els detalls de la tecnologia, s’estima que la pròtesi estarà llesta per ser utilitzada per les primeres afectades d’aquestes malalties dins de dos anys aproximadament. 

A més de la Fundació Barraquer, en aquest projecte que es va iniciar el 2015, participen l’Institut Català de Nanociencia i Nanotecnología (ICN2), el Instituto de Ciencias Fotónicas (ICFO), el Instituto de Física de Altas Energías (IFAE) i el Instituto de laVisión de París 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES