Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris

0
415
persones en una reunió

L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla de xoc en salut mental per fer front els efectes que pugui generar la Covid-19 a nivell emocional entre la ciutadania, un reforç important que es farà de la mà de les entitats que integren la Taula de Salut Mental de la ciutat i d’altres especialitzades en l’acompanyament i el suport psicològic. El pla està dotat amb 1,5 milions d’euros extraordinaris, un increment del 234% respecte als 640.000 euros que ja estava previst destinar aquest any als diferents programes municipals de salut mental que funcionen a Barcelona.

El pla de xoc anirà destinat principalment a infants i adolescents, persones cuidadores, persones grans i persones amb problemes de salut mental, col·lectius que han estat identificats com els que han patit més els efectes de la crisi sanitària i el confinament. El pla de xoc inclou diferents projectes que estaran actius entre els propers mesos de juny i juliol, com per exemple són:

fiare banca etica crowdfunding

– Posada en marxa d’un centre d’activitats en línia d’aprenentatge i suport per afavorir la resiliència i el benestar emocional, que oferirà eines per afrontar dificultats en els temps de la Covid-19.

– Un programa de suport i assessorament en salut mental als i les professionals socials i d’entitats

– La posada en marxa d’un telèfon adreçat a la infància i les famílies.

– Suport a les entitats que treballen en l’àmbit de la inserció sociolaboral de les persones amb problemes de salut mental.

L’Ajuntament de Barcelona està realitzant un seguiment setmanal de l’estat emocional de les persones de la ciutat, que apunta a que els efectes sobre la salut mental de les persones es perllongaran durant força temps. Concretament reflexen que el 49% de la població assegura que el confinament està essent molt o bastant dur, mentre que fins el 86% es declara molt o bastant preocupat per la situació que s’està vivint.

Això es confirma de la mà tant del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) com el Telèfon de l’Esperança, que en aquest context han rebut gairebé 10.000 trucades  –el 72% protagonitzades per dones i el 58% amb edats entre els 49 i els 69 anys.

Entre els sentiments més destacats expressats per la població es troba la por i l’angoixa a un possible contagi i les implicacions que això podria tenir per a la persona i el seu entorn més immediat; un increment de les situacions de sobrecàrrega de les persones cuidadores; un fort impacte emocional per la mort i el dol en un context en què el comiat dels éssers estimats morts no s’ha pogut fer en condicions de normalitat; així com un agreujament de les sensacions d’aïllament i soledat especialment en la gent gran, entre d’altres. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí