Avui se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Les entitats i institucions organitzen activitats per donar visibilitat al col·lectiu

dia-internacional-persones-amb-discapacitat
Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat // Foto: Xarxanet.org

Avui 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una data que té com a objectius sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació. A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

No obstant això, al llarg de les darreres dècades i a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.

A nivell internacional, l’interès per la discapacitat es va iniciar el 1981, el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat. Els governs nacionals van assumir aquest període de deu anys com el termini per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral. En finalitzar aquest decenni l’any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

BANER_300X250

Aquest any la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat coincideix a més amb la commemoració del 10è aniversari de l’aprovació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat a l’any 2006.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*