Dilluns, 24 març 2025
IniciSALUT MENTALAtresmedia i Salut Mental Espanya formen periodistes per evitar l'estigma en salut...

Atresmedia i Salut Mental Espanya formen periodistes per evitar l’estigma en salut mental

40 professionals de la cadena reben sis sessions de formació per abordar la salut mental sense estigmes ni estereotips

Atresmedia i Salut Mental Espanya formen periodistes per evitar l'estigma en salut mental
Una de les sis sessions de formació amb periodistes d’Atresmedia // Foto: Salut Mental Espanya

Atresmedia i la Confederació Salut Mental Espanya han reforçat la seva col·laboració amb una sèrie de formacions destinades a 40 periodistes, amb l’objectiu de proporcionar pautes per identificar i evitar estigmes i estereotips en les notícies sobre salut mental. Aquesta acció s’emmarca en l’acord signat per ambdues entitats per sensibilitzar sobre la realitat de les persones amb problemes de salut mental i fomentar una imatge adequada a través dels mitjans de comunicació.

Les sessions, un total de sis, es van impartir els dies 12 i 28 de febrer a la seu d’Atresmedia per part de l’equip de comunicació de la Confederació Salut Mental Espanya, basant-se en la Guia d’estil sobre salut mental per a mitjans de comunicació editada per l’entitat.

Els continguts abordats inclouen la utilització d’un llenguatge adequat, exemples de bones pràctiques, testimonis en primera persona i resolució de dubtes freqüents. Durant les sessions, es va projectar un resum del vídeo elaborat per la Federació Salut Mental Madrid, que sensibilitza sobre l’impacte que té el tractament mediàtic de la salut mental en les persones amb experiència pròpia.

Alejandro Guillén, director tècnic de Comunicació de Salut Mental Espanya, i encarregat d’impartir la formació, va destacar que l’objectiu és “ajudar els professionals de la comunicació a informar d’una manera més rigorosa i més respectuosa sobre les persones amb un problema de salut mental“. Guillén afegeix que “intentem que, a través dels mitjans de comunicació, es canviï la imatge negativa que hi ha sobre aquest col·lectiu. Si amb aquesta formació aconseguim que alguna cosa canviï, per a nosaltres és un gran pas”.

Des del punt de vista dels participants, Belén Gómez del Pino, redactora d’Onda Cero, va valorar l’experiència afirmant:“Aquestes trobades resulten molt enriquidores. Ens ajuden a veure l’impacte de la nostra feina sobre algunes persones sense que ens n’adonem, ens ofereixen raons més enllà de les consignes habituals i ens porten les veus que de vegades no sentim”.

Antonio Campos, redactor de La Sexta Notícies, va destacar que:“Ens ha donat eines necessàries i imprescindibles per al nostre treball, i ens ha recordat la importància de comptar amb testimonis en primera persona que visibilitzin i no estigmatitzin la realitat de les persones amb problemes de salut mental”.

Per la seva banda, Paz Bailón, redactora d’Antena 3 Noticias, va assenyalar que: “És una formació molt útil. Ens han donat les claus per tractar els problemes de salut mental de manera adequada, digna i responsable”.

Aquestes formacions sorgeixen de l’acord signat el passat mes de juny a Madrid entre Salut Mental Espanya i Atresmedia, que contempla diverses iniciatives de conscienciació a través dels mitjans. Entre aquestes accions destaca la difusió de la campanya Treballar sense màscares, emprar sense barreres, que promou l’accés laboral de les persones amb problemes de salut mental i la eliminació de barreres que impedeixen parlar d’aquest tema sense tabús.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES