ASPID demana millorar el manteniment d’elements urbans poc accessibles a la ciutat de Lleida

També fa públic un Manifest en el Dia de les Persones amb Discapacitat

aspid lleida millora elements urbans accessibles
Periodistes de Lleida han fet un recorregut per viure en primera la manca d’accessibilitat // Foto: ASPID

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ASPID ha demanat una millora en el manteniment dels elements urbans —voreres, guals de vianants, rampes, etc.—de certes zones de Lleida, majoritàriament situades en zones velles i més o menys degradades de barris com Balàfia, Magraners o el Secà de Sant Pere. 

Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID i Ton Montardit, vocal d’Accessibilitat de l’entitat, han coincidit en afirmar que encara hi ha molts espais de la ciutat que són “poc practicables, perillosos o directament no aptes per a persones amb alguna discapacitat”.

BANER_300X250

Bendicho ha afirmat que aquests problemes d’accessibilitat no només afecten a persones amb una discapacitat permanent, sinó també a gent gran amb caminadors o bastons, a gent que ha d’anar circumstancialment amb crosses per un accident o malaltia, a persones amb un cotxet de nens o simplement amb un carret de la compra.

Bendicho ha incidit en que l’accessibilitat universal està contemplada a la Convenció dels Drets Humans com a mecanisme per afavorir l’empoderament de les persones amb discapacitat per desenvolupar i assolir el seu propi projecte de vida. La presidenta d’ASPID ha recordat que tots els Estats que s’hi van adherir, entre ells l’espanyol, s’obliguen a establir les polítiques i posar els recursos necessaris per aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones.

A banda de les reivindicacions, ASPID ha promogut una curiosa experiència de sensibilització amb periodistes de Lleida consistent a fer un recorregut en cadires de rodes, juntament amb els membres del grup d’accessibilitat d’ASPID, per un tram d’un carrer de la ciutat.

L’objectiu de la proposta era que els participants poguessin experimentar en primera persona els obstacles que troben diàriament les persones amb discapacitat a l’hora de fer un simple desplaçament per la ciutat.

D’altra banda, avui l’entitat ha fet públic també un manifest que incideix en el manteniment de l’accessibilitat i en el que s’afirma que “és bàsic la conservació de les voreres, evitar els pendents laterals de les mateixes i les rampes que acaben amb un graó, habilitar ascensors accessibles, eliminar els terres relliscosos o tenir en condicions les rampes dels vehicles de transport públic (sovint avariats), així com evitar que la parada del bus estigui a dos-cents metres de l’hospital, quan els taxis et poden deixar a la porta”.

Cal recordar que el grup d’Accessibilitat d’ASPID ja va criticar el passat mes d’octubre els problemes d’accessibilitat del recentment estrenat Bosc Urbà de Magraners.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*