ASPAYM ha demanat cautela als mitjans de comunicació en la difusió de la notícia sobre els avenços entorn a una intervenció quirúrgica d’electroestimulació sobre la medul·la espinal realitzada a Suïssa que ha aconseguit que tres persones paraplègiques es posessin en peu i poguessin caminar.
L’entitat ha aplaudit aquesta innovació científica que va en benefici de les persones amb problemes de mobilitat, però a la vegada entén que es tracta d’un procés lent, i que segons es donin les informacions, pot crear falses expectatives en molta gent que pateix lesions medul·lars.
“És clar que són avenços i així cal veure’l, però creen expectatives que poden donar pas a frustracions”, adverteix Mayte Gallego, presidenta de la Federació Nacional de ASPAYM. Tota aquesta esperança es genera sovint en “persones amb lesió medul·lar recent”, assenyala, i per això reclama que, sobretot, convé ser prudents.
“L’electroestimulació és l’únic camí realista per resoldre la lesió medul·lar”, apunta Antonio Reyes, director general de la Federació Nacional ASPAYM i president de ASPAYM Catalunya. No obstant això, tot i que hi hagi eines com els exoesquelets per restablir en part la mobilitat, ”la recuperació objectiva de la sensibilitat és lluny de donar-se”.
Des de ASPAYM asseguren que mentre no hi hagi una solució completa seguiran de prop els avenços per millorar la qualitat de vida de les persones amb lesions medul·lars i altres discapacitats físiques. Dolors neuropàtics, termoregulació, incontinència o problemes sexuals són complicacions derivades d’aquesta manca de sensibilitat. “Es pot tenir una qualitat de vida decent”, afegeix Reyes. Per la seva part, Mayte Gallego afirma que “i tant que molts volem tornar a caminar, però ens interessen més altres avenços”.