
José Luis Casado, usuari amb espina bífida d’ASPAYM Catalunya, és un dels protagonistes del nou podcast del programa ‘Lesió Medul·lar i Salut Mental’ que la Federació Nacional ASPAYM ha publicat avui per parlar sobre com incorporar la cadira de rodes a la imatge corporal.
Casado, juntament amb el testimoni de Mari Carmen Fuentes, psicòloga d’ASPAYM Màlaga, ens apropen en aquest episodi les claus i eines per acceptar-nos a aquest nivell psicològic de cara a reforçar el benestar emocional i la salut mental de les persones amb discapacitat física congènita o adquirida.
La imatge corporal que tenim de nosaltres mateixos exerceix un rol de gran rellevància en la construcció de l’autoestima, en la idea que tenim d’aquella persona amb qui interlocutem interiorment. Aquesta idea de persona és també aquella que cuidem o castigem a través de la relació que tenim amb el nostre propi cos. En aquest sentit, un succés traumàtic o l’aparició d’una cadira de rodes a la resta de la nostra vida també pot tenir repercussions amb aquesta imatge que hem construït, a la qual cal incorporar un nou element que hem d’acceptar.
Aquest procés que no és només responsabilitat de la pròpia persona amb lesió; també en formen part, d’una manera o altra, el seu entorn més proper (familiar, afectiu) i més llunyà (laboral, rutinari); les intervencions del qual modelen de diferents maneres l’efígie última que tinguem d’aquesta autoimatge corporal.
El podcast ‘Lesió medul·lar i salut mental’ recull claus i trucs per enfortir el benestar emocional en el dia a dia, i també com afrontar el canvi de vida que suposa una lesió medul·lar sobrevinguda.
Es publica un nou episodi cada dimarts que es poden escoltar al canal iVoox de la federació. En els capítols anteriors s’ha parlat de la lesió medul·lar des del període hospitalari, les reaccions més freqüents davant aquest esdeveniment i la qualitat de vida amb una discapacitat física i la superació i la resiliència.