Dilluns, 13 gener 2025
IniciDISCAPACITATASPAYM Catalunya consciència sobre el risc de les males capbussades a La...

ASPAYM Catalunya consciència sobre el risc de les males capbussades a La Verneda, Besòs i Banys Fòrum

Dins la campanya de sensibilització ‘Amb cap sí, de cap no’

aspaym campanya contra males capbussades
Un nen es tira al mar de cap // Foto: ASPAYM Nacional

ASPAYM Catalunya continua durant el mes d’agost amb la campanya de sensibilització ‘Amb cap sí, de cap no’, de sensibilització a la ciutadania davant de les males capbussades, una campanya coordinada per la Federació Nacional ASPAYM, conjuntament amb l’Hospital Nacional de Paraplègics i la SERMEF.

Així, ASPAYM Catalunya va dedicar la jornada d’ahir a conscienciar als banyistes dels centres esportius municipals de La Verneda i Sant Adrià de Besòs, així com la zona de Banys Fòrum.

L’acció s’integra en una sèrie de sensibilitzacions per llençar-se a l’aigua de manera segura, sense risc de produir-nos una lesió a la medul·la espinal. ASPAYM Catalunya anirà visitant al llarg de l’estiu nombroses piscines i zones de bany per conscienciar les persones sobre la millor manera de capbussar-se sense perill.

-PUBLICITAT-

-PUBLICITAT-

Entre les pautes que es recorden a joves i persones adultes, des d’ASPAYM es recalca la importància de conèixer sempre prèviament la profunditat submarina de la zona des d’on es farà el salt.

A més, convé evitar tant com sigui possible que la capbussada sigui de cap. I, si s’opta per aquest tipus de salt, sempre cal fer-ho amb les mans per davant i la cap entre els braços estesos en prolongació del cos.

A l’hora d’encarar un accident d’una persona que ha resultat lesionada per capbussada, el més important és treure-la a terra i posar-la en una superfície rígida. Al moure-la, cal tractar de desplaçar tot el cos en bloc, per no fer malbé coll o cap. Un cop ens hem assegurat que respira, trucar al 112. Mai no hem de intentar traslladar-la a un vehicle particular; doncs correm el risc de tornar-ne una lesió incompleta en una completa.

Ingressos per capbussades

Segons dades facilitades pel director mèdic Juan Carlos Adau, de l’Hospital Nacional de Paraplègics, en els últims cinc anys van ingressar amb lesió medul·lar com conseqüència d’una capbussada 28 persones, 25 homes i 3 dones, les edats van dels 15 als 51 anys. D’aquests casos 14 van tenir com a escenari una piscina, 9 al mar i els 5 restants a pantans i altres entorns aquàtics.

“Excepte dos casos tots els ingressats van tenir el resultat de tetraplegia, una lesió medul·lar molt discapacitant que condiciona la qualitat de vida dels qui la pateixen i que es podrien haver evitat senzillament amb una actitud de prudència i evitant aquest salt”, afirma el director mèdic.

Des de la Federació Nacional ASPAYM, la seva presidenta Mayte Gallego va valorar que “tornar a les platges, a les piscines, als pantans, és a dir, a la normalitat del estiu i a passar dies de gaudi entre amics i família, comporta també conductes de risc que pot ser que es tornin en tragèdia”. Per Gallego, les males capbussades que comporten ingressos a les unitats de lesió medul·lar dels hospitals són “molt greus, ja que solen afectar les vèrtebres cervicals”. En aquest sentit, la presidenta de Federació Nacional ASPAYM insta a la prevenció: “Gaudim d’aquelles capbussades però sense deixar de banda la prudència”, recalca.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES