Diumenge, 28 novembre 2021
IniciDretsAragonès: “El Govern vetllarà perquè la contractació pública estigui al servei de...

Aragonès: “El Govern vetllarà perquè la contractació pública estigui al servei de la justícia social”

pere aragonès llei contractació serveis persones
El vicepresident durant la seva intervenció al Parlament // Foto: gencat

El vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha defensat el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones, que actualment es troba en tràmit parlamentari, en resposta a dues preguntes orals al Parlament. El vicepresident ha assegurat que “la contractació pública ha d’estar al servei de la justícia social i el Govern no pensa renunciar a aquesta responsabilitat”. 

Durant la seva intervenció, Aragonès s’ha mostrat contundent i ha afirmat que “aquest Projecte de llei no privatitza”. Per al vicepresident, es tracta d’un projecte de llei “necessari i innovador, perquè les polítiques socials d’aquest país, una part de les quals es fa amb contractació pública, han de prioritzar el criteri de la qualitat per sobre del preu”. En cas contrari “ja sabem qui es queda els serveis d’atenció domiciliària i qui en queda fora, i cal aplicar més responsabilitat social i tenir més control sobre la subcontractació”, ha afegit. En aquest sentit, ha destacat que la nova norma “atorga a l’administració capacitat de rescat d’aquells contractes que s’executin de forma incorrecta”. 

diari-discapacitat-300x250e

Finalment, el vicepresident ha recordat que el Projecte de llei ha tingut fins a quatre versions, ha passat per audiència pública, va haver-hi un procés participatiu amb les entitats del sector i ha posat de relleu que “cap grup parlamentari va presentar esmena a la totalitat”.

Una eina a disposició de totes les administracions públiques de Catalunya

El Projecte de llei de contractes de serveis a les persones pretén millorar la qualitat dels anomenats serveis a les persones -entesos com aquells que afecten directament la ciutadania- quan les administracions públiques de Catalunya contractin amb empreses o entitats privades i del Tercer Sector. Així, i d’acord amb la nova normativa, el Govern prioritzarà criteris de qualitat i excel·lència per sobre de puntuacions econòmiques a l’hora d’escollir les entitats i empreses que hauran de prestar aquest tipus de serveis. 

A l’hora d’adjudicar un contracte, el criteri de la llei general que regula la contractació pública és fonamentalment el preu. Això vol dir que els serveis, que contracten la majoria d’ajuntaments de Catalunya, poden acabar en mans d’empreses que tinguin més capacitat financera i, conseqüentment, puguin fer una oferta més barata, però que no tenen prou especialització ni experiència en aquest àmbit. Per evitar-ho, el Govern vol que les empreses que presten serveis a la ciutadania, sobretot els vinculats a l’estat del benestar, hagin d’acreditar qualitat, experiència, continuïtat i accessibilitat. Uns criteris que pesaran més que el preu, que no podrà superar el 40% del valor total de l’oferta i el 30% en el cas dels serveis de salut. 

És per aquest motiu que el Projecte de llei prohibeix la selecció de l’empresa per subhasta o adjudicació al preu més baix i, en canvi, té en compte la responsabilitat social corporativa de les entitats i empreses que es presentin a la licitació. També obliga les empreses i entitats a complir amb les condicions salarials i laborals dels convenis col·lectius que siguin de referència, i atorga més puntuació a qui millori aquestes condicions, prevegi mesures d’estabilitat laboral, incorpori mesures d’igualtat de gènere, de responsabilitat ambiental, d’inserció laboral de persones amb discapacitat o siguin signatàries del Pacte Mundial de les Nacions Unides en matèria de corrupció, entre d’altres.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES