Dimarts, 14 gener 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIAAragó, primera comunitat en adaptar el dret a l’autonomia jurídica de les...

Aragó, primera comunitat en adaptar el dret a l’autonomia jurídica de les persones amb discapacitat

La reforma del Codi de Dret Foral d'Aragó impulsada per la Llei 3/2024, adapta el dret foral aragonès a la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat

Aragó, primera comunitat en adaptar el dret a l’autonomia jurídica de persones amb discapacitat
La Justícia d’Aragó, Concepción Gimeno, durant un acte al juny // Foto: Justícia d’Aragó

La reforma del Codi de Dret Foral d’Aragó en matèria de capacitat jurídica ha estat presentada aquest dilluns en un acte al Paranimf de la Universitat de Saragossa, amb la participació de diverses autoritats, incloent-hi el Justícia d’Aragó, Concepción Gimeno, i el director general de Desenvolupament Estatutari del Govern d’Aragó, José María Fuster.

Aquesta reforma, impulsada per la Llei 3/2024, adapta el dret foral aragonès a la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat, convertint Aragó en la primera comunitat autònoma a fer-ho.

La llei reconeix la plena capacitat jurídica de totes les persones, eliminant totes les referències a persones “incapacitades”. En el seu lloc, s’introdueix la curatela com a mesura de suport flexible, ajustant-se a les necessitats individuals i eliminant les tuteles per a gent gran. A més, es potencia el principi d’intervenció mínima, facilitant l’ús de mesures de suport en situacions quotidianes, especialment a través de la figura de la guarda de fet.

-PUBLICITAT-

“Es fa imprescindible legislar per desenvolupar, aprofundir i actualitzar el dret vigent als temps ia les demandes actuals de la societat”, va destacar José María Fuster en recalcar que “ens trobem davant d’una reforma del Codi de Dret Foral Aragonès d’una qualitat tècnica indiscutible , que ha sabut combinar el canvi de paradigma recollit a la normativa internacional en matèria de discapacitat, amb el més profund respecte per les institucions tradicionals contemplades en el nostre Dret”.

La Comissió Aragonesa de Dret Civil, responsable de la redacció de l’avantprojecte, es va reunir en 56 ocasions per desenvolupar aquesta modificació, la qual va ser aprovada per unanimitat a les Corts d’Aragó el 13 de juny de 2024 i la seva entrada en vigor el 15 de juliol.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES