Antonio Guillén: “Les eleccions són una oportunitat per tornar a ocupar-nos de les necessitats del col·lectiu”

El president del Cocarmi i Ecom analitza les properes convocatòries electorals

antonio guillen president cocarmi
Antonio Guillén, president del COCARM i Ecom // Foto: COCARMI

Antonio Guillén, president de Ecom i del Cocarmi, desgrana en aquesta entrevista les demandes que el col·lectiu de les persones amb discapacitat ha de fer arribar als partits polítics davant les properes convocatòries electorals. A l’abril les generals i al maig les municipals i europees

Quins creu que són les principals demandes que el sector de la discapacitat ha de fer arribar de cara a les properes eleccions?

Amb criteri general crec que hauríem de demanar a tots els responsables polítics perquès assumissin més responsabilitat en els temes relacionats amb la discapacitat, sobretot en els temes d’accessibilitat, transport, etc.

BANER_300X250

Concretament a Barcelona s’ha apostat en els darrers anys pel tema de l’assistència personal, que s’ha aconseguit instaurar com un servei municipal, però s’hauria de potenciar l’accessibilitat en el transport que ha quedat una mica estancat, segurament per la crisi econòmica dels darrers anys. Per això s’hauria de recuperar la inversió en aquest àmbit per eliminar els punts de la ciutat que encara no són accessibles.

Un altre aspecte a tenir en compte seria seguir destinant recursos a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat.

En definitiva fer que la participació de les persones amb discapacitat en la vida social de la ciutat sigui més real i efectiva.

Creu que als partits polítics estan realment sensibilitzats per incloure en els seus programes electorals aquests aspectes?

Crec que si. Però el tema no és que els incloguin als seus programes, sinó si realment després els posaran en pràctica. Que les nostres demandes les converteixen en accions polítiques que tinguin un efecte real en la vida de les persones amb discapacitat. Els programes per sí sols no serveixen per res.

Com fan arribar aquestes demandes al partits polítics perquè es facin ressò quan venen les convocatòries electorals?

Les persones que tenim responsabilitats en aquest àmbit el primer que fem és analitzar quines són les necessitats més urgents del nostre col·lectiu. Un cop definides lis fem arribar als responsables polítics en forma d’escrits o bé en forma de reunions.

El col·lectiu de les persones amb discapacitat no s’ha plantejat mai crear un partit propi que representi els seus interessos, com existeixen en altres àmbits socials?

Jo parteixo de la premisa que la quantitat i la qualitat. En aquest sentit crec que és més important la qualitat per defensar els teus interessos, i per això treballem per fer propostes de qualitat que siguin assumides per tots els partits polítics, no només per alguns. Si els grans partits no entenen perquè hem de crear societats inclusives, no estarem generant una societat justa.

Crear un partit propi és una opció molt complexa perquè primer has d’aconseguir una representativitat, que no és gens fàcil perquè hi ha una gran competència entre els partits i perquè necessites molts recursos econòmics.

Jo prefereixo que les persones optin per les propostes polítiques que considerin i confiar en que governi qui governi faci efectives les polítiques per aconseguir una societat més inclusiva.

Però sincerament creu que la sensibilitat vers els temes de la discapacitat és la mateixa independentment del signe polític dels que governen?

És evident que hi ha partits que tenen més sensibilitat que altres respecte als temes de la discapacitat. Però a vegades hi ha sorpreses, i opcions polítiques de les que no esperes cap resposta mostren sensibilitat cap els nostres problemes. Fins i tot pots trobar responsables polítics que han tingut experiències personals relacionades amb el tema de la discapacitat que mostren més bona predisposició en una localitat concreta o un tema concret.

Per acabar, i davant el panorama polític que estem vivint actualment, què espera d’aquestes properes eleccions?

Sobretot espero que els polítics es posin d’acord i que es fixin en les necessitats de les persones per no deixar-les soles. La política només té sentit si pot ajudar a resoldre les necessitats que tenen els ciutadans. Si mantenim la línia dels darrers anys, prorrogant pressupostos amb lo qual tenim menys diners, crec que no és un bon sistema per avançar. Voldrà dir que el sistema falla i que tard o d’hora tindrem un problema greu.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*