Dilluns, 4 març 2024
IniciDESTACADESAna Lucas: “Internet és la palanca que ha acabat amb l’aïllament individual...

Ana Lucas: “Internet és la palanca que ha acabat amb l’aïllament individual per a una vida psicològica sana”

internet i les persones grans
L’ús d’internet afavoreix les relacions socials // Foto: Psico-Salut

Al Dia Mundial d’Internet la psicòloga Ana Lucas, directora de Psico-Salut comparteix el costat més positiu de la xarxa per a la salut i benestar mental. Internet ha transformat la manera com ens relacionem socialment, fomenta les relacions de parella saludables i un entreteniment de qualitat. I és que la xarxa també és una font inesgotable d’oportunitats i beneficis per a una vida psicològica sana.

La majoria de psicòlegs i professionals de la salut quan parlen d’internet ho fan per prevenir els seus riscos i amenaces. Tot i això, la xarxa de xarxes no és només perillositat, sinó que es tracta d’“una vareta màgica que ofereix infinites avantatges a les persones que la saben manejar, sense descuidar, per descomptat, la identificació i gestió dels reptes necessaris per preservar el benestar personal. Internet és sens dubte la palanca que ha acabat amb l’aïllament individual per garantir una vida psicològica sana”.

Així ho assegura la psicòloga Ana Lucas, especialista de trajectòria professional llarga i reconeguda en el tractament de trastorns de l’ansietat i de les relacions personals. L’experta ha desgranat les bondats que aporta la xarxa de xarxes per millorar el benestar psicològic personal, coincidint amb el Dia Mundial d’Internet que se celebra cada 17 de maig sota el lema, aquest any, de “Ciutadania Digital, drets i oportunitats”.

De manera il·lustrativa, la psicòloga ha advertit que, “de la mateixa manera que acompanyem els menors fins que són independents, hem de guiar-los també a la seva entrada a internet per assegurar-nos que l’utilitzen de forma responsable i assenyada”.

“Tenim l’obligació de seleccionar el que és adequat a la xarxa igual que triem un menú en un restaurant. De la mateixa manera que sabem el que ens senti bé i el que no, i coneixem com alimentar-nos de forma saludable i no fer-nos malbé, amb internet passa el mateix. L’oferta és tan enorme i tan ben dissenyada que fabricar murs personals de contenció pot ser difícil fins i tot per a un adult; no diguem aleshores, per a un adolescent”, puntualitza l’experta.

Internet fomenta relacions socials

Els avantatges d’Internet són infinits, des d’afavorir relacions importants fins a garantir tota mena de necessitats socials. Les xarxes socials contribueixen a compartir moments, interactuar socialment i mantenir relacions fins i tot a llarga distància. A més, les comunitats virtuals contribueixen a compartir informació sobre aficions, passions, i altres interessos amb persones afins. La missatgeria instantània o les videoconferències faciliten la comunicació en temps real amb amics i éssers estimats.

“Definitivament les relacions socials amb internet suposen un suport emocional, especialment important en moments difícils, un sentiment de pertinença grupal, un estímul i una motivació que definitivament redueixen nivells d’estrès i milloren l’ànim. Per descomptat, cal equilibrar les relacions virtuals amb les interaccions al món real”, comenta la psicòloga.

Relacions de parella saludables

Mitjançant eines virtuals com el correu electrònic, la missatgeria instantània o videotrucades, les parelles poden mantenir una comunicació regular i efectiva, a més d’expressar pensaments, emocions i necessitats de manera clara i sincera, en benefici d’una comunicació oberta i més comprensió mútua.

Internet també contribueix a la planificació i l’organització conjunta d’activitats i tasques: des d’aplicacions de calendari compartit, fins a llistes de tasques i aplicacions de gestió de projectes que ajuden a coordinar i col·laborar en la planificació de cites, esdeveniments i responsabilitats domèstiques. “Encara que internet contribueix a millorar l’eficiència i reduir l’estrès de la gestió de la vida diària en parella, cal buscar un equilibri amb el temps dedicat a la comunicació cara a cara a la vida real”, comenta la psicòloga.

Un entreteniment de qualitat

Internet ofereix un camp infinit d’opcions per a l’entreteniment de qualitat per a totes les edats. “La quantitat de recursos extraordinaris de la xarxa per garantir l’entreteniment de qualitat ajuda a desenvolupar-nos de manera saludable com a persones”, assegura la psicòloga.

Tot i les moltes crítiques contra els jocs on line, moltes vegades sense aval científic, la realitat és que aquesta modalitat d’entreteniment suposa una forma única de connectar-se amb altres persones amb interessos comuns als videojocs. Permeten interactuar, col·laborar i competir en entorns virtuals, cosa que fomenta amistats i comunitats virtuals. Cal no oblidar els jocs educatius, d’estratègia, trencaclosques que ofereixen desafiaments intel·lectuals i entreteniment alhora. “Estimulen el pensament crític, la resolució de problemes i l’aprenentatge”, assegura Ana Lucas.

Hi ha a més els continguts audiovisuals de qualitat que ofereixen les plataformes de streaming, així com l’oferta a internet d’una enorme quantitat de recursos educatius, música i podcasts amb la possibilitat d’explorar i descobrir diferents gèneres i artistes del món sencer. “L’important és sempre l’equilibri saludable entre el món virtual amb temps dedicat a més a altres activitats del món real”, manté la directora de Psico-Salut.

“Tots sabem el que va suposar Internet durant la pandèmia a la feina, a col·legis i universitats, oa la nostra vida social i familiar. Per a cadascun dels àmbits vitals, el personal, el social o laboral, Internet és una oportunitat i una ajuda. La xarxa és plena de reptes que tenim l’obligació d’identificar, gestionar i utilitzar a favor nostre”, conclou Ana Lucas.

Font: Psico-Salut

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content