Dilluns, 5 juny 2023
Dilluns, 5 juny 2023
IniciInclusió LaboralAMPANS aconsegueix prop de 200 noves insercions laborals de persones amb discapacitat...

AMPANS aconsegueix prop de 200 noves insercions laborals de persones amb discapacitat durant el 2021

Un 68% van ser a l’empresa ordinària, recuperant els indicadors pre-pandèmics

ampans insercions laborals 2021
L’entitat va atendre més de 764 persones en edat activa amb discapacitat, trastorns mentals i situació de vulnerabilitat // Foto: AMPANS

AMPANS ha fet balanç dels resultats en inserció laboral durant l’any passat. Aquest  servei va atendre més de 764 persones en edat activa amb discapacitat, trastorns de salut mental i situació de vulnerabilitat, oferint-los acompanyament, orientació laboral i formació, mitjançant diversos programes i serveis. 

Del total de persones ateses, 344 han estat persones amb discapacitat, i la resta, majoritàriament en situació de vulnerabilitat. Aquests resultats s’han obtingut a través de l’aplicació de diferents programes d’orientació, formació i acompanyament a la inserció finançats pel Servei d’Ocupació  de Catalunya (SOC), el Departament de Treball Afers Socials i Famílies i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CONFORCAT) de la Generalitat de Catalunya, i per entitats com la Fundació Bancària la Caixa o la Fundació ONCE. 

anunci guies d'arrel

Es van assolir 195 insercions laborals de les qual un 47% van ser persones amb discapacitat. Un 68% dels contractes van ser a l’empresa ordinària, mentre que el 32% restant es van fer en un entorn protegit com el Centre Especial de Treball o l’Empresa d’Inserció, impulsats per la pròpia entitat amb l’objectiu de crear llocs de treball adaptats a la comarca. 

Ha estat un any en el que s’han pogut recuperar els convenis de pràctiques amb les empreses, havent formalitzat 156 contractes de pràctiques, un important creixement si ho comparem amb els 43 de l’any de la pandèmia, una dada significativa del retrocés que va suposar.  En aquest sentit, l’entitat ha posat de relleu l’agraïment a la confiança i al compromís de les 71 empreses i entitats contractants i a les 110 empreses visitades, que els han obert les portes i han donat oportunitats a les persones més vulnerables.  

D’altra banda, AMPANS ha gestionat 136 ofertes laborals a través de la Borsa de Treball pròpia, realitzant una acurada preselecció i ajust del perfil de les persones candidates, respecte a les ofertes rebudes i una defensa de les candidatures, així com l’acompanyament post inserció. 

A través de la metodologia de Treball amb Suport (TAS) l’entitat ha fet seguiment i acompanyament a 37 persones amb discapacitat que treballen a l’empresa ordinària. 

Àmbit de la formació

En l’àmbit de la formació, 371 persones van realitzar formació professionalitzadora i ocupacional per a la inserció laboral, gairebé el doble que l’any anterior, i recuperant la presencialitat en la majoria dels casos, si bé, s’han integrat els espais virtuals d’aprenentatge com a una metodologia més per oferir les formacions en els casos que ha estat necessari. 

Un total de 163 persones van cursar un Certificat de Professionalitat, 32 persones Formació Complementària, 70 persones van participar dels cursos del Punt de Formació Incorpora, 92 persones van realitzar formació a mida i 14 persones amb discapacitat, Formació Dual a través de contractes de formació i aprenentatge.  

Mitjançant el Programa Incorpora de la Caixa, al llarg del 2021 es va atendre a 342 persones, pràcticament el 50% més que l’any anterior,  de les quals 117 persones amb discapacitat. Es van realitzar 132 insercions, un 65% més d’insercions que l’any de la COVID,  i es van gestionar  136 ofertes de treball.  Destacar que en relació a les ofertes gestionades, es va assolir una ràtio d’inserció del 97%, la qual cosa posa de manifest l’èxit en el procés d’intermediació. 

També mitjançant el programa Incorpora de Fundació Bancària la Caixa, s’ha potenciat la Formació en Competències Digitals de tots els col·lectius, a través de 5 accions formatives de Treballant en digital, en les que hi han participat 65 persones.  

L’entitat ha posat l’accent també en acompanyar a persones treballadores en situació d’ERTO amb la necessitat de formació i requalificació, com a conseqüència de la crisi de la COVID. Aquest acompanyament es realitza a través del Programa Mixt d’Orientació i Formació Professional subvencionat pel Consorci per a la Formació Continua de Catalunya al punt d’actuació d’AMPANS Activa situat al C/ Barcelona, 21 de Manresa, on s’ofereix a 125 persones la possibilitat de rebre una orientació i un assessorament individualitzat adaptat a les necessitats de cadascú, i on conjuntament amb la persona participant, s’estableixen un programa de treball per tal de millorar la seva ocupabilitat.

Les accions que fan entre d’altres, són donar a conèixer les alternatives que ofereix el mercat de treball i sortides laborals d’altres sectors d’activitat, acreditar les competències professionals de la persona participant, dotar d’eines per a la recerca i millora de feina, reorientar el seu objectiu professional i oferir assessorament en emprenedoria. 

La tasca del Servei d’Inserció i formació d’AMPANS és realitzada per un equip de professionals multidisciplinar format per professionals de la psicologia  pedagogia i psicopedagogia, entre altres professionals de l’àmbit social, amb més de 10 anys de trajectòria acompanyant i orientant a tot tipus de col·lectius (persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social, joves; així com persones en actiu, en situació d’ERTO i/o en precarietat laboral) en la recerca de feina. 

Aquest Servei desenvolupa les seves activitats als diferents espais d’AMPANS Activa a Manresa, al centre de Comabella a Santpedor i al CIO de l’Ajuntament de Manresa,  derivat de l’acord de col·laboració que mantenen les entitats.  

Secció patrocinada per
FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content