Dijous, 26 gener 2023
Dijous, 26 gener 2023
IniciEntrevistesAlba Gutiérrez: “Els mitjans i les empreses culturals haurien d’incloure a les...

Alba Gutiérrez: “Els mitjans i les empreses culturals haurien d’incloure a les seves plantilles i produccions a persones amb discapacitat” 

alba gutiérrez
La periodista forma part de l’equip d’Aruseros // Foto: Imatge cedida per Alba Gutiérrez

Diuen que la tele no enganya, que la simpatía és una cosa que traspasa la pantalla. I segurament aquest és el cas de l’Alba Gutiérrez, una periodista que podem veure tots els matins al programa ‘Aruseros’ de la Sexta presentat per l’Alfons Arús. He volgut saber més coses de la persona que s’amaga darrere aquest somriure, i aquest n’és el resultat. 

Què volies ser de gran?  

anunci guies d'arrel

Tot i que vaig saber que voldria ser periodista bastant aviat, quan era molt petita volia ser arqueòloga. M’encanta la història i una de les meves pel·lícules favorites era (i és) Jurassic Park. 

Et consideres polifacètica?  

Banner 300x250px EnBucle3

Sí, sobretot a la meva feina. L’experiència m’ha ensenyat a ser-ho. Quan comences en aquesta professió has de saber fer de tot i sobretot no tenir por a enfrontar-te a coses noves tot i no tenir l’experiència suficient. 

Com va néixer el blog ‘El Cuaderno Amarillo’?   

Va néixer en un moment en que em trobava allunyada dels mitjans, fent una feina que no m’omplia tant. Tenia la necessitat de tenir un racó on escriure sobre temes que m’agradaven per poder “matar” el gusanillo del periodisme. Escriure articles i relats sempre m’ha agradat molt i El Cuaderno Amarillo em permet fer-ho sense pressió.  

En què ets poc hàbil?   

Diria que en discutir, jaja!! Odio els conflictes i les situacions desagradables on algú ha de tenir la raó peti qui peti . Si et vols barallar, no sóc la persona.  

Quina relació tens amb la Discapacitat?   

Abans ho veia tot molt des de la distància, al no tenir cap persona amb discapacitat al meu entorn. Però fa 5 anys va néixer el fill de la meva millor amiga. Aviat van saber que era sord. Amb ella he seguit molt tot el procés que implica tenir un fill amb aquesta discapacitat. També és cert que, per sort, cada cop hi ha més produccions culturals que inclouen gent amb discapacitat. Fa poc vaig anar a veure l’obra de teatre “Mare de Sucre” i vaig sortir encantada. Una obra sobre la maternitat i la discapacitat interpretada amb actors que tenen discapacitat. Una meravella.  

El món seria millor si …?  

Hi hagués més empatia en tots els sentits. 

Quin és l’adjectiu que creus que et defineix millor?   

Constància i treball. Però no per anar al gimnàs, jaja, aquesta és l’excepció.  

Per què vas decidir dedicar-te al periodisme?     

M’encanta escriure i comunicar, des que era ben petita. Pensa que tinc 12 diaris sobre la meva vida escrits! I quan tenia 8 anys em vaig inventar un programa de ràdio on s’entrevista a les meves amigues i la meva família. Crec que estava clar que aquesta feina era per mi.  

Alguna vegada per feina t’han demanat que canviïs algun tret de la teva personalitat?  

No, mai. Tampoc ho faria. Crec que cada persona ha de ser com és. Valoro molt la naturalitat.  

Què ha de tenir un bon periodista?   

La capacitat de tenir sempre viva la curiositat. També la responsabilitat de contrastar aquelles informacions que arriben a les seves mans. Només els periodistes poden combatre un mal cada cop més estès com són les fake news.  

Quin superpoder t’agradaria tenir?  

Sempre he dit que poder llegir els pensaments. Tot i que poder volar seria un puntazo. 

Com creus que els mitjans de comunicació poden ajudar a donar visibilitat a les persones amb discapacitat?  

Deixant d’amargar-la o obviar-la. Ja no només els mitjans de comunicació, sinó les empreses culturals també haurien de donar més visibilitat a les persones discapacitades. No només parlant sobre temes que les involucrin de manera directa, que també, si no incloent a persones amb discapacitat a les produccions i a les plantilles.  

Com vas arribar a Aruseros? 

Vaig enviar el meu currículum a la productora del programa. Ells ja m’havien vist treballant a Mediapro i a RAC105. Començaven una nova etapa a La Sexta i em van oferir formar part de l’equip. I D’això ja fa 4 anys!  

Què els diries a totes aquelles persones que es volen dedicar al periodisme? 

Que apostin per aquesta professió i no escoltin als que diguin allò de “no té sortida”. És dura i implica treballar molt, de vegades amb horaris complicats i condicions laborals difícils. Però necessitem professionals implicats que donin una visió moderna al que vol dir fer periodisme en l’era digital, on encara hi ha molts reptes per complir. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Vaig escriure al Diari de la DisCapacitat per a si podia col·laborar amb ells i des del novembre del 2019 que escric articles. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content