Aquest dimecres 2 de juny a les 20.45 h, a la Sala 2 de l’Auditori de Barcelona Adrián Rincón, es convertirà en el primer director d’orquestra cec que es titula a Espanya. Debutarà a la batuta com a director de l’orquestra simfònica amb el recital de fi de grau de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Rincón dirigirà obres de compositors com Joaquim Serra, Dvorak o Stravinsky, amb una orquestra de 45 músics formada per: 2 flautes (una d’elles toca flautí), 2 oboès (un d’ells toca el corn anglès), 2 clarinets en si bemoll, 2 fagots, 4 trompes, 2 trompetes, 3 trombons (2 tenors + baix), 1 tuba, 2 percussionistes. I 6 violins primers, 6 violins segons, 6 violes, 4 violoncels i 3 contrabaixos (de 5 cordes).
El jove director salmantí de 24 anys és titulat en ensenyaments professionals de música de piano clàssic pel Conservatori Professional de Música de Salamanca (2016). Va fer Batxillerat i va participar el 2015 a la ‘Ruta Quetzal’ amb una selecció musical que el va portar fins a Colòmbia. També ha tingut temps per practicar natació i va aconseguir medalles de bronze en campionats organitzats per la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs.
Rincón es considera un músic interdisciplinari. El 2011 comença a estudiar piano jazz i piano modern amb el pianista Chema Corvo i des del 2012, producció musical de forma autodidacta. També ha cursat un any d’òrgan. A la faceta de la composició, ha fet ja obres per a piano i quartet de corda ha realitzat arranjaments de música moderna per a algunes agrupacions musicals.
Des del 2017, estudia el grau superior a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), tenint com a professors principals a Salvador Brotons (direcció d’orquestra) i Josep Vila (direcció de cor) i amb la tutoria d’Isidre Vallès (professor de música del Centre de Recursos Educatius CREDV CRE ONCE-Barcelona). És la primera persona cega que cursa aquesta especialitat a Espanya i que debuta com a director d’orquestra simfònica.
Pel que fa a concerts, ha tocat en espais com els Conservatoris Ángel Barja (Astorga) i Ataulfo Argenta (Santander); a Madrid al Espacio Ronda, Sala Clamores i Sala Tarambana. I a la Ciutat de Mèxic.
En 2017 i 2018 col·labora amb la Asociación de Jóvenes Musicólogos de Madrid. I ha participat en les dues primeres edicions de les jornades ‘Música i Braille’ amb ponències sobre ‘La producció musical accessible’ i ‘Informàtica Musical’. Des de la seva arribada a Catalunya, ha col·laborat amb ‘Música a les mans’, la trobada d’alumnat amb ceguesa que estudia a les diferents escoles de música del país. També ha col·laborat tocant el piano el 2012 al disc ‘Cuando sueño’ del guitarrista Domingo Sánchez. I el 2018, al disc ‘Noche llena’ de Loly Ayuma.
Alumne destacat
“Rincón ha estat un alumne molt destacat, per la seva dedicació i treball, demostrant la seva vàlua com a persona i com a músic, independentment de qualsevol qüestió relacionada amb la discapacitat visual”, subratlla Isidre Vallès, mestre de música de l’ONCE. I afegeix: “És una satisfacció molt gran ser testimonis del coratge i la tenacitat de l’ Adrián a casa nostra i a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Cal destacar la feina de l’ESMUC, que ha estat capaç d’entomar aquest repte i dur-lo fins al final de forma exitosa, sempre amb una mirada inclusiva i normalitzadora”.
Des del CREDV CRE ONCE-Barcelona, s’ha fet un seguiment acurat de l’Adrián durant els seus anys d’estudi a l’ESMUC, mantenint el contacte amb la direcció del mateix centre per resoldre qualsevol dificultat tècnica. També s’ha mantingut de forma constant el contacte amb l’Adrián, facilitant-li materials accessibles, com partitures, textos i l’Editor Braille Musical per donar-li suport en els seus estudis musicals.
L’arribada d’Adrián Rincón a l’ESMUC va suposar tot un repte i el primer cas d’un estudiant cec que volia cursar l’especialitat de Direcció. Davant d’aquest fet, l’escola va realitzar un procés d’adaptació de l’accés i del currículum. L’ESMUC ha utilitzat tots els seus recursos i serveis per fer que l’Adrián pogués desenvolupar els seus estudis amb la màxima normalitat amb el suport de la direcció acadèmica, tutoria, professorat, estudiants i serveis de l’escola.