Un clic, i parlem? és un projecte d’innovació tecnològica pioner a tot l’Estat promogut per l’Ajuntament de Mollerussa que es va presentar en públic a principis d’any. Es tracta d’una prova pilot en la qual, a través d’una plataforma digital, es potencia l’autonomia relacional i la inclusió en l’entorn social de les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb la implicació de dos multinacionals i ACUDAM, ja fa més d’un mes i mig que s’executa en la fase pràctica.
Hi participen sis residents del Servei Habitatges de l’entitat i tres del Servei de Teràpia Ocupacional que viuen en la llar familiar, en total 9 participants. Tenen entre 48 i 77 anys i no disposen de dispositiu mòbil o tenen dificultats per poder accedir a l’entorn digital. El principal objectiu del projecte és disminuir l’aïllament i afavorir el benestar emocional augmentant l’autonomia i la comunicació.
Per aconseguir-ho s’han instal·lat uns dispositius tipus tablet d’última generació que integren una “interface” accessible i dissenyada per les empreses i l’associació que permeten potenciar la interacció social a través de grups de conversa online o de videotrucades, a més d’augmentar el ventall d’activitat de lleure, on visualitzen en directe diferents esdeveniments esportius, culturals i d’oci generats per ACUDAM.
Aquest matí, responsables i participants en el projecte han fet una primera valoració de les accions i els resultats aconseguits fins el moment.
Les primeres valoracions del projecte segons Esther Ros, directora del Servei de Teràpia Ocupacional ACUDAM i una de les coordinadores d’aquest, són molt positives: “les mètriques disponibles fins al moment i les informacions obtingudes en les entrevistes personals mostren una gran acceptació i participació dels usuaris al projecte, on ja apreciem un enriquiment personal i emocional per als qui hi participen”. Ros també ha exposat que s’està treballant per introduir en les activitats que es retransmeten online, la possibilitat que no només ACUDAM les generi, sinó que altres organitzacions, clubs esportius, culturals… també ho facin i entrin a col·laborar en el projecte.
Antonio Ruiz, pare de la Susana (participant en el projecte) ha destacat que “la meva filla al principi li costava, ara ja no. Participar amb aquest projecte és beneficiós per ella, millora la seva comunicació i també passa més temps amb els seus amics i amigues (que abans de tenir els dispositius)”.
Jordi Coll, Pep Perelló i Jaume Ginestà són tres dels nou participants del projecte. Segons Coll, ”m’agradaria que més companyes i companys poguessin participar en el projecte perquè així seríem més gent, conversant, parlant… m’està agradant molt”. Per la seva part, Perelló ha compartit “abans no podia conversar tant amb la família, ara sí, amb la pantalla converso molt més i això em fa sentir feliç”. Finalment, Ginestà ha explicat “el que més m’agrada és mirar les activitats que es fan al llarg de la setmana, sobretot mirar l’agenda i saber quines activitats es faran i fer les videotrucades amb la família i els amics”.
Pel que fa a l’avaluació final dels resultats de la prova, Datacom.Global farà un seguiment de les hores de connexió i de les activitats que tenen més sortida per valorar-ne l’ús. Igualment, ACUDAM en farà el seguiment a través d’entrevistes per valorar el grau de satisfacció i el benestar emocional generat. També es valorarà la capacitat de connectar-se de manera autònoma sense suport i el nombre d’activitats fetes, destacant la importància de què sigui la mateixa persona la que decideix què vol fer i quan.