Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciOPINIÓAccessibilitat web: l’assignatura obligatòria per setembre

Accessibilitat web: l’assignatura obligatòria per setembre

campanya 25N diba
accessibilidad web persones discapacitat

A dia d’avui les persones grans i les persones amb discapacitat accedeixen habitualment a internet si bé poden tenir problemes per fer-ho quan no es té en compte l’accessibilitat d’un web per part dels seus dissenyadors i desenvolupadors.

Webs amb lletra massa petita i impossible d’ampliar o colors amb poc contrast són elements que dificulten la navegació a les persones amb baixa visió i la gent gran.

Les opcions, menús, formularis, etc. que només funcionen amb el ratolí provoquen barreres a les persones que no el poden fer servir per problemes motrius a les mans o d’altres situacions que limiten la seva possibilitat de navegació només al teclat.

Els vídeos sense subtítols per a les persones sordes impedeixen que aquest col·lectiu pugui comprendre la informació essencial dels audiovisuals i les funcions incompatibles amb programes lectors de pantalla per a les persones cegues poden impedir totalment que aquestes puguin fer servir el web.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Aquestes són algunes de les barreres més habituals que podem trobar a la xarxa però no són les úniques. 

Tot i que ja hi havia legislació estatal des de 2008 i catalana des de 2013, la Unió Europea va obligar als països membres a prendre mesures legislatives i sancionadores concretes pel que fa a l’accessibilitat de webs i aplicacions, especialment per a l’administració pública.

El 22 de desembre de 2016 va entrar en vigor la Directiva de la Unió Europea 2016/2102 sobre l’accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic que obliga que tots els webs públics siguin accessibles a partir del 23 de setembre de 2020.

És una data és molt propera i encara hi ha força administracions que tenen webs inaccessibles, especialment les que permeten fer tràmits en línia. Aquestes funcionalitats són especialment útils per a les persones amb discapacitat perquè eviten desplaçaments i afavoreixen la lectura de documents en format electrònic, però poden provocar una greu discriminació si no es desenvolupen adequadament. 

La normativa estableix uns requisits mínims d’accessibilitat i adopta normes aplicables al disseny, construcció, manteniment i actualització dels webs i aplicacions mòbils, que han de facilitar l’accés universal a totes les persones que el consulten independentment de les seves capacitats, físiques, sensorials o intel·lectuals, i del context tècnic d’ús amb què ho fan (tipus de dispositiu, programari, velocitat de la connexió, condicions ambientals, etc.). 

La normativa també imposa l’elaboració, actualització periòdica i publicació d’una declaració d’accessibilitat sobre la conformitat dels seus webs i aplicacions mòbils amb els requisits mínims d’accessibilitat que estiguin establerts. 

Tots els webs publicats a partir del 23 de setembre de 2018 tenien un any per adaptar-se als criteris d’accessibilitat i la resta de webs hauran de ser accessibles a partir del 23 de setembre de 2020. 

Existeixen molt poques empreses especialitzades en accessibilitat web. A Catalunya TOTHOMweb treballa auditant pàgines des de 2011 i ajuda als dissenyadors i desenvolupadors a corregir les barreres que es detecten.

L’empresa compta amb tècnics que, a més de tenir coneixements de les pautes d’accessibilitat, alguns d’ells són persones amb discapacitat i per tant usuaris de productes de suport com els lectors de pantalla.

Això permet que puguin revisar els webs no només des d’un punt de vista tècnic sinó també com a usuaris. 

Pel que fa a les aplicacions mòbils, també hauran de ser accessibles l’any vinent. La directiva va ampliar el termini obligat fins el 23 de juny de 2021.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Txell Aymerich
Txell Aymerichhttps://tothomweb.com
Consultora en Accessibilitat a TOTHOMweb

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content